Analize Bezbjednost Crna Gora Vijesti

DRŽAVA NA POTEZU, VRIJEME ZA ZAŠTITARE U ŠKOLAMA

Nasilje među djecom i mladima ne jenjava. Iz dan u dan svjedoci smo različitih slučajeva vršnjačkog nasilja. Juče nas je uznemirila vijest da je u dvorištu Osnovne škole “Štampar Makarije” roditelj jedne od učenica pretukao učenika te škole. Nešto kasnije, uslijedila je tuča na Cetinju ispred srednje škole u kojoj je jedan maturant zadobio frakturu nosa.

Na skupštinskom Odboru za prosvjetu, nauku, kulturu i sport ukazano je da je stanje alarmantno i predstavljeni su budući koraci za suzbijanje nasilja . U planu je organizovanje obezbjeđenja i nadzora unutar škola, a od 3. maja, uz podršku Ministarstva prosvjete, biće aktivna telefonska linija za prijavu nasilja.

Da se djeca u našoj državi ne osjećaju bezbjedno u školama potvrdila je i predsjednica Skupštine Danijela Đurović, na skupštinskom odboru. Kazala da je to veliki poraz našeg društva.

Naglasila je da je potrebna izmjena zakonske regulative na način da se jasno definiše odgovornost roditelja i staratelja kao i nadlaženih organa.

Đurović je poručila da je, između ostalog,  potrebno uspostavljanje zaštitara u svim školama kao i pojačan nadzor policije i uvođenje video-nadzora.

Skrenula je pažnju da su roditelji ključni kada je u pitanju vršnjačko nasilje i pozvala ih da prate  ponašanje svoje djece i da blagovremeno reaguju.

Sa njom je saglasan i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, koji je ukazao na to da je neophodno da se svi posvete boljem vaspitanju djece i prevenciji vršnjačkog nasilja.

Adžić je na Odboru kazao da su neophodne represivne mjere za suzbijanje nasilja, te da svi zajedno treba da se uključe u rješavanje tog problema.

Od 3. maja aktivna telefonska linija za prijavu nasilja

Ministar prosvjete Miomir Vojinović kazao je da će od 3. maja u okviru Ministarstva prosvjete ponovo biti aktivirana telefonska linija, preko koje će moći da se prijavljuju svi oblici nasilja.

Napomenuo je da sve osnovne i srednje škole imaju timove za bezbjednost.

Govoreći o aktivnostima koje će preduzeti Uprava policije kada je u pitanju zaštita djece u školama i ispred njih, Adžić je kazao da s obzirom na jako mali broj policijskih službenika nijesu u mogućnosti da obezbijede “školskog policajca” vaspitno-obrazovnim ustanovama, ali da je plan da crnogorske škole same organizuju obezbjeđenje i nadzor unutar škola.

Vojinović je istakao da postoje određena sredstva koja su obezbijeđena za tu namjeru, te da vjeruje da će to biti uspješno sprovedeno.

Za dvije godine 350 slučajeva nasilja u školama

Ministarstvo prosvjete nedavno je ukinulo stepen tajnosti i objavilo Završni izvještaj o sprovođenju Programa za suzbijanje vršnjačkog nasilja i vandalizma u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Crnoj Gori, sa Akcionim planom za 2019-2021. godinu.

Za dvije godine u crnogorskim osnovnim i srednjim školama evidentirano je oko 350 slučajeva nasilja, navodi se u dokumentu sa kojeg je Ministarstvo prosvjete skinulo stepen tajnosti. U istom periodu evidentirano je i 30 slučajeva vandalizma u školama.

U dokumentu se navode i podaci iz Informacionog sistema obrazovanja (MEIS) prema kojima je zabilježen 191 slučaj nasilja u osnovnim školama i 97 u srednjim u školskoj 2019/2020. godini.

Dok je u školskoj 2020/2021. godini evidentirano 47 slučajeva nasilja u osnovnim školama i 21 slučaj nasilja u srednjim školama i to vršnjačkog nasilja. Prijavljeno je 35 slučajeva u osnovnim školama, a u srednjim 14.

 

Related Posts