Svijet Vijesti

GAZA: UBIJEN VISOKI ZAPOVJEDNIK PALESTINSKOG ISLAMSKOG DŽIHADA

U izraelskom vazdušnom napadu u Pojasu Gaze ubijen je visoki zapovjednik Palestinskog islamskog džihada (PIJ) i još jedna osoba. Ratni avion napao je stan na petom spratu zgrade u stambenom naselju Hamad, blizu Khan Younisa na jugu pojasa.Izraelska vojska pogodila je više od 130 ciljeva militanata u Gazi, u najžešćim borbama u posljednjih devet mjeseci. U novom napadu na palestinskoj strani u srijedu je poginulo sedam ljudi, uključujući i djevojčicu, čime je broj poginulih u Gazi od prethodnog dana porastao na 22.

Egipat, tradicionalni posrednik između tih zaraćenih strana, radi na tome da postigne prekid vatre koji bi okončao ovu eskalaciju, najozbiljniju između palestinskih oružanih grupa u Gazi i Izraelu od avgusta 2022.

Ali izraelska vojska je na kraju večeri izvijestila o novim napadima na Gazu, odakle su nešto ranije tookom večeri ispaljivane rakete prema Izraelu.

“Palestinski otpor nastavlja da pogađa izraelske gradove”, navodi se u saopštenju Brigade Al-Kuds, naoružanog krila Islamskog džihada.

Ove izjave potvrđuju izraelskog premijera Benjamina Netanjahua koji je ranije rekao: “Još smo usred kampanje” protiv Islamskog džihada.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je rekaod a je “veoma zabrinut” i želi da osigura da “neće biti dalje eskalacije”, rekao je njegov portparol.

Od prve raketne paljbe početkom popodneva, sirene upozorenja su se oglasile u izraelskim lokalitetima oko Pojasa Gaze, ali i na istoku do Beršebe i do Tel Aviva, na sjeveru.

Prije najnovije salve, izraelski ministar odbrane Joav Galan je izvijestio o “više od 400” raketa ispaljenih iz Pojasa Gaze na Izrael.

Mnoge su presrele izraelske protivraketne rakete.

Netanjahu je pozvao stanovništvo djelova Izraela koji se graniče sa Gazom da ostane u skloništima, jer su neke rakete izazvale materijalnu štetu.

Po izraelskim zvaničnicima, jedna kuća i automobil su pogođeni raketama u gradovima Sderot i Aškelon.

Islamski džihad, organizacija koju Izrael, Evropska unija i Sjedinjene Države opisuju kao “terorističku”, od utorka je na meti izraelskih napada.

Islamski džihad je obećao “odgovor u istoj mjeri kakvi su i zločini nad našim narodom i našim borcima” – eliminacija trojice njegovih vojnih vođa u izraelskim napadima u kojima je u utorak u Pojasu Gaze poginulo 15 ljudi, uključujući četvoro djece. Gazu kontroliše islamistički pokret Hamas od 2007.

Po lokalnim vlastima, u operacijama izraelske vojske u srijedu je poginulo još sedam osoba, uključujući desetogodišnju djevojčicu i četiri borca Narodnog fronta za oslobođenje Palestine (PFLP), navodi taj pokret.

“Egipat pokušava da olakša postizanje prekida vatre”, rekao je izraelski zvaničnik za AFP uveče pod uslovom da mu se ne objavi ime.

U Gazi, izvori bliski Hamasu i Islamskom džihadu potvrdili su tve posredničke napore, a potvrdili su i egipatski izvori.

Pojas Gaze, skučena teritorija opterećena siromaštvom i nezaposlenošću, gde 2,3 miliona Palestinaca živi pod izraelskom blokadom, poprište je nekoliko ratova sa Izraelom od 2008. godine.

Related Posts