Svijet Vijesti

NEWSWEEK ANALIZA: DA LI SU JAČE RUSKE HIPERSONIČNE RAKETE KINŽAL ILI AMERIČKI SISTEMI ODBRANE “PATRIOT”?

Rusija je proteklog vikenda upotrijebila šest hipersoničnih raketa Kinžal, što je potvrđeno danas iz ukrajinskog Generalštaba. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je dan ranije da su koristili raketni sistem Kinžal za „visoko precizni napad“ na Kijev te da su pogođeni sistemi PVO „Patriot“ američke proizvodnje.

Newsweek piše da je sistem „Patriot“ vjerovatno oštećen u ruskom napadu, što su potvrdila i dva američka zvaničnika Rojtersu.

Podsjetimo napredni sistemi „Patriot“ stigli u u Ukrajinu u aprilu.

General potpukovnik Nikola Oleščuk, komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva rekao je da je Kijev uspješno oborio „neuporedivi bodež“ 4.maja a portparol ukrajinskog vazduhoplovstva je tada rekao ukrajinskim medijima da je za to odgovoran „Patriot“.

Nekoliko dana kasnije, 9.maja iz Pentagona je stigla potvrda da je Ukrajina „oborila rusku raketu upotrebom sistema Patriot“ na šta su ruski državni mediji reagovali da je to „lažni izvještaj“.

Ovo je označilo prvo obaranje Kinžala, saopštilo je dana i britansko ministarstvo odbrane.

„Očita ranjivost Kinžala je vjerovatno iznenađenje i sramota za Rusiju jer je ruski predsjednik rekao da je raketni sisitem Kinžal nepobjediv“, stoji u saopštenju britanskog ministarstva odbrane.

Kinžal je više puta hvaljen iz ruskog ministarstva odbrane.

Akutuelni načelnik Generalštaba ruskih oružanih snaga Valerij Gerasimov kazao je u decembru prošle godine da se Kinžal „pokazao kao veoma efikasan i neranjiv na sposobnosti protivvazdušne odbrane raspoređene u Ukrajini“.

Ova izjava je data prije dolaska američkog sistema „Patriot“ u Ukrajinu.

Kinžal je, piše Newsweek, balistička raketa koja se obično ispaljuje iz ruskih aviona Mig-31K i predstavljena je kao dio novog seta naprednog naoružanja 2018. Procijenjeni domet je oko 2.000 kilometara, prema izvještajima ruskih medija i može da dobije ubrzanje deset puta brže od brzine zvuka.

Kinžal može biti opremljen i nuklearnim i konvencionalnim bojevim glavama.

Upotreba oznake hipersonična od strane moskve je „donekle zavaravajuće“, smatraju iz istraživačkog Centra za strateške i međunarodne studije“.

„Ako je Kinžal zaista hipersonična raketa, kao što tvrdi Putin, to jeste sposobna da izvede složene manerve brzinom većom od pet maha onda bi bilo izueztno teško presresti trenutni protivraketni sistem“, kaže vojni ekspert Dejvid Hambling.

Dostupne informacije ukazuju da je Kinžal balistička raketa sa ograničenim kapacitetom a ne istinski hipersonično oružje, dodao je on.

Za razliku od rakete koja se lansira iz vazduha poput Kinžala, sistem Patriot ili radar za praćenje sa faznim nizom za presrijetanje cilj je odbrambeni sistem zemlja-vazduh.

Može da odgovori na različite vazdušne prijetnje, uključujući taktičke balističke rakete, napredne avione, krstareće rakete i dronove, navode proizvođači Raytheon Technologies.

Sisitem „Patriot“ može da ispaljuje različite rakete pri čemu raniji presretači PAC-3 ispunjavaju različitu funkciju u odnosu na kasniju porodicu projektila PAC-3.

Oni imaju brzinu od oko 4900 kilometara na sat pokazuje dokumnet NATO iz 2015. dodajući da sisitem ima radarski domet veći od 150 kilometara.

Related Posts