Svijet Vijesti

BLINKEN POZVAO TURSKI DA ODMAH RATIFIKUJE PRISTUPANJE ŠVEDSKE U NATO

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je danas Tursku da bez odlaganja verifikuje pristupanje Švedske NATO savezu, prenosi Blic.rs.

Blinken je rekao da je ova nordijska zemlja već preduzela značajne korake na rešavanju zahtjeva kojima je zvanična Ankara uslovila članstvo Švedske u sjevernoatlantskoj alijansi, prenosi Rojters.

Američki državni sekretar je odbacio tvrdnje da je Bajdenova administracija prihvatila da Turskoj proda borbene avione F-16 u zamjenu za tursko prihvatanje članstva Švedske u NATO iako se, kako kaže, američki Kongres zalagao za takav dogovor.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom u gradu Luleo na sjeveru Švedske, Blinken je rekao da će Vašington nastaviti da radi na okončanju procesa pristupanja Švedske sjevernoatlantskoj alijansi do samita šefova država članica NATO koji će biti održan sredinom jula.

“Vjerujemo da je došlo vrijeme za prijem Švedske i da nema razloga da se ne napreduje u tom procesu. Turska je izrazila legitimnu zabrinutost, ali raduje me što ce taj proces biti završen u narednim nedeljama. Ne sumnjam da može tako da bude i to očekujemo”, poručio je Blinken.

Related Posts