Svijet Vijesti

SAD UBRZAVAJU ISPORUKU TENKOVA ABRAMS UKRAJINI

Pentagon je saopštio danas da ubrzava isporuku američkih tenkova Abrams Ukrajini, opredijelivši se da pošalje remontovani stariji model koji može brže da bude spreman sa ciljem da pošalje 70 tenkova u ratnu zonu do jeseni.

Prvobitni plan bo je da se Ukrajini pošalje 31 noviji tenk M1A2 Abrams za koji bi bilo potrebno godinu do dvije da se proizvede i isporuči. Ali zvaničnici su rekli da je donijeta odluka da se pošalje starija verzija M1A1, koja može da bude uzeta iz vojnih zaliha.

Kako navode zvaničnici M1A1 takođe će biti lakši za ukrajinske snage da nauče da koriste i održavaju dok se bore protiv ruskih snaga.

Administracija predsjednika SAD Džoa Bajdena najavila je u januaru da će poslati tenkove Ukrajini posle višemjesečnog insistiranja da su suviše komplikovani za upravljanje i da ih je suviše teško održavati i popravljati.

Odluka je bila dio šire političkog manevrisanja kojim su otvorena vrata Njemačkoj da najavi da će poslati svoje tenkove Leopard dva Ukrajini i dozvoliti Poljskoj i drugim saveznicima takođe da pošalju Ukrajini te tenkove njemačke proizvodnje.

Portparol Pentagona rekao je da će tenkovi biti remontovani i pripremljeni da budu spremni za borbu u Ukrajini.

Za sada se ne zna kada će SAD početi da obučava ukrajinske vojnike da koriste, održavaju i popravljaju te tenkove, pretpostavlja se da to treba da ide paralelno sa remontom mašina. Pentagon će takođe morati da obezbijedi da ukrajinske snage imaju pristup potrebnim djelovima za tenkove.

Related Posts