Svijet Vijesti

SPEKTAKL NA EVROPSKOM NEBU: POČINJE NAJVEĆA VAZDUŠNA VJEŽBA U ISTORIJI NATO

Pod vođstvom Njemačke danas počinje vazdušna vježba Air Defender 23 koja je najveća u istoriji Sjevernoatlantskog saveza. Manevri, koji će trajati do 23. juna, održaće se iznad Njemačke i dijelova Sjevernog i Baltičkog mora, a uključivaće 25 nacija.

Američka ambasadorka u Njemačkoj Emi Gutman nazvala je početnu vježbu impresivnom demonstracijom spremnosti NATO-a.

“Za sve koji gledaju, to će biti apsolutno impresivan prikaz jedinstva, snage i spremnosti”, kazala je Gutman na press konferenciji u Berlinu prošle sedmice. Njemačka ratna avijacija je saopštila da će se sve operacije fokusirati isključivo na odbrambenu obuku.

Biće angažovano 250 aviona koji će obaviti oko dvije hiljade letova. U vježbi će učestvovati i oko 10.000 vojnika. Njemačka vojska, ali i NATO, ne isključuju mogućnost odgađanja civilnih letova zbog manevara. Prema saopštenju njemačke ratne avijacije, ograničenja ne bi trebala trajati duže od nekoliko minuta.

Za manevre u njemačkom vazdušnom prostoru određena su tri velika područja, i to na jugozapadu zemlje, na sjeveroistoku, uključujući Baltik, te na sjeveru, uključujući područja iznad Sjevernog mora.

Related Posts