Bezbjednost Svijet Terorizam i antiterorizam

Američki hakeri pomogli UAE-u da špijunira predsjednika Uprave Aldžazire

Istraga Rojtersa pokazuje da su američki obavještajci pomogli UAE da špijunira arapske novinare. Grupa američkih hakera koji su nekada radili za obavještajne službe SAD-a pomogli su Ujedinjenim Arapskim Emiratima da špijuniraju voditelja BBC-ja, direktora Uprave Aldžazire i druge ugledne arapske medijske zvaničnike tokom porasta tenzija u jeku diplomatske krize između UAE-a i njegovih saveznika, s jedne strane, i Katara, s druge, objavio je Rojters.

Američki operativci radili su za Projekt Gavran, tajni program obavještajne službe UAE-a u kojem su špijunirani disidenti, borci i politički oponenti monarhije. Istraga Rojtersa u januaru otkrila je postojane ovog projekta, uključujući činjenicu da je nadgledan jedan britanski aktivista i nekoliko neimenovanih američkih novinara.

Operativci projekta, među kojima je bilo najmanje devetoro bivših zaposlenika američke Nacionalne bezbjednosne agencije i američko vojno osoblje, bili su angažovani tokom spora između američkih zalivskih saveznika.

Upletenost SAD-a u spor između UAE-a i Katara ukazuje na to da su bivši američki obavještajni zvaničnici postali ključni igrači u sajber ratovima drugih zemalja, sa malo uvida Vašingtona.

Kriza je izbila u proljeće 2017, kada su UAE i njegovi saveznici, uključujući Saudijsku Arabiju i Egipat, optužili Katar za sijanje nemira na Bliskom istoku kroz podršku medija i političkih grupa.

UAE i saveznici tražili su od Katara niz poteza, uključujući gašenje medijske mreže Aldžazira, povlačenje finansiranja drugih medija i obračun sa Muslimanskom braćom.

U junu 2017. godine, zalivske zemlje narušile su odnose sa Dohom i nametnule vazdušnu, kopnenu i morsku blokadu Kataru.

Te sedmice, operativci Projekta Gavran krenuli su u akciju, pokrećući operacije kako bi ušli u Ajfone najmanje deset novinara i medijskih direktora za koje su vjerovali da imaju veze sa katarskom vladom i Muslimanskom braćom, prema dokumentima u koje je Rojters imao uvid.

Mete

Cilj projekta, rekli su bivši operativci, bio je da se pronađe materijal koji pokazuje da je katarska kraljevska porodica imala uticaj na izvještavanje Aldžazire i drugih medija, te otkriju veze između ove medijske mreže i Muslimanske braće. Rojters nije mogao utvrditi do kojih podataka su došli operativci.

Jassim Bin Mansour Al Thani, medijski ataše u katarskoj ambasadi u Vašingtonu, rekao je da “vlada Katara ne traži i ne sili Aldžaziru ni na kakvu agendu” te da se Aldžazira “tretira kao bilo koji drugi ugledni medij”.

Ministarstvo spoljnih poslova UAE-a i njegova ambasada u SAD-u nisu odgovorili na zahtjeve za upit. NSA je odbila da komentiriše. Portparolka američkog Ministarstva odbrane je odbila da komentariše.

Dana Shell Smith, bivša američka ambasadorka u Kataru, rekla je da je alarmirajuće da su američki obavještajci radili za druge vlade a da je meta bio američki saveznik.

Među novinarima koji su nadgledani bila je i Giselle Khoury, voditeljka emisije u kojoj je intervjuisala visoke zvaničnike Bliskog istoka. Ona je radila za BBC u Bejrutu.

Dokumenti pokazuju da je nadgledana zbog kontakta sa Azmijem Bisharom, piscem iz Dohe koji je kritičan prema UAE i osnivač je medija Al-Araby Al-Jadeed.

Od 19. juna 2017, američki obavještajci špijunirali su i Faisala al-Qassema, voditelja popularne emisije na Aldžaziri u kojoj gosti raspravljaju o kontroverznim temama kao što je korupcija vlada na Bliskom istoku.

Istog dana, hakiran je telefon predsjednika Uprave Aldžazire Hamada bin Thamera bin Mohammeda Al Thanija. On je takođe odbio da komentariše.

Program Karma

Obavještajci su koristili program nazvan Karma putem kojeg su ulazili u Eplove telefone, a da korisnik pri tome nije morao kliknuti na neki link. Epl je odbio komentar.

Putem Karme, operativci su imali pristup kontaktima, porukama, fotografijama i drugim podacima. Međutim, nisu mogli da slušaju telefonske pozive. Nije poznato do kojih podataka su došli.

UAE je pokrenuo Projekat Gavran 2009. uz pomoć američkih obavještajaca i bivših visokih zvaničnika Bijele kuće iz administracije Džordža V. Buša.

Provobitni cilj je bio borba protiv terorizma i pomoć UAE-u da nadgleda borce u regiji. Međutim, dokumenti pokazuju da su mete postali i politički oponenti.

Related Posts