Svijet

LIBIJA: HILJADE POGINULIH U OLUJI

Snažna oluja Daniel koja je pogodila istočnu Libiju možda je odnijela hiljade ljudskih života, rekao je u ponedjeljak visoki libijski zvaničnik.

Imenovani premijer i ministar finansija jedne od suparničkih vlada u Libiji Osama Hamad rekao je da je možda poginulo više od 2000 ljudi, u izjavi za televizijsku postaju Al-Masar. Dodao je da su neki gradovi posve uništeni.

No vojni dužnosnik u najteže pogođenoj regiji rekao je da je broj mrtvih daleko veći i upozorio da se nekoliko tisuća ljudi smatra nestalima. Glasnogovornik Libijske nacionalne vojske (LNA), general bojnik Ahmed al-Mismari rekao je da je samo u istočnom gradu Derni poginulo oko 2000 ljudi. Nestalima se smatra između 5000 i 6000 ljudi.

Broj mrtvih vjerojatno će biti i veći, po medicinskim izvorima u Derni. Dvije brane u gradu urušile su se, objavilo je gradsko vijeće na Facebooku.

Operacije potrage i spašavanja su u toku, rekli su svjedoci. Vlasti su proglasile vanredno stanje, zatvorile škole i trgovine te uvele policijski sat.

Related Posts