Svijet

MAROKO: RASTE BROJ ŽRTAVA NAKON RAZORNOG ZEMLJOTRESA, POGINULO VIŠE OD 2.000 LJUDI

Broj poginulih u potresu u Maroku popeo se na 2012 ljudi, objavila je marokanska državna TV rano jutros, citirajući saopštenje ministarstva unutrašnjih poslova. Broj povrijeđenih porastao je na 2059, uključujući 1404 osobe koje su u kritičnom stanju, dodaje se.

Razoran potres 6,8 i najsmrtonosniji u šest decenija u Maroku, dogodio se u petak poslije 23 sata (2200 GMT) u području Ighila na Visokom Atlasu. Ighil, planinsko područje u kojem se nalaze mala sela gdje se stanovnici bave poljoprivredom, nalazi se oko 70 kilometara jugozapadno od Marakeša.

U selu Amizmiz blizu epicentra, spasilačke ekipe kopaju ruševine golim rukama. Pali komadi zidova blokirali su uske ulice.

Najsmrtonosniji potres u Maroku od 1960.

Gotovo sve kuće u području Asni, nekih 40 km južno od Marakeša, oštećene su, seljani su proveli noć na otvorenom. Nedostaje im hrane, vode, nemaju krova, ni kuhinje, kaže jedan od njih, Mohamed Ouhammo. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da je više od 300.000 pogođeno potresom u samome gradu Marakšeu i okolnim područjima.

Radi se o najsmrtonosnijem potresu u Maroku od 1960. kada se procjenjuje da je u potres poginulo najmanje 12.000 ljudi, prema Američkom geološkom institutu. Centar Marakeša pod UNESCO-ovom je zaštitom i teško je oštećeno, urušio se minaret džamije na trgu Jemaa al-Fna.

Kraljevina Maroko proglasila je tri dana nacionalne žalosti i zastave će biti spuštene na pola koplja širom zemlje. Marokanske oružane snage pomažu u raščišćavanju ruševina i dopremi vode, hrane i drugog materijala.

Vlade širom svijeta nude pomoć

Vlade širom svijeta izrazile su solidarnost i ponudile pomoć. Turska, u kojoj su snažni potresi u februaru usmrtili više od 50.000 ljudi, rekla je da je spremna pružiti podršku. Alžir, koji je prekinuo odnose sa susjednim Marokom 2021. godine kada su eskalirale napetosti između njih zbog sukoba u Zapadnoj Sahari, kazao je da će otvoriti svoj vazdušni prostor za humanitarne i medicinske letove.

Marakeš bi početkom oktobra trebao biti domaćin godišnjih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke. Portparol MMF-a komentarisao je zakazani događaj riječima “Sada nam je jedini fokus na narodu Maroka i vlastima koje se nose s tom tragedijom”, prenosi Reuters.

U Marakešu, gdje su uličice uske i zatrpane odlomljenim materijalom ljudi golim rukama pokušavaju ukloniti blokove kako bi otkopali mrtve i pronašli žive. Osim u Marakešu, potres se osjetio i u glavnom gradu Rabatu, u Casablanci, u Agairu i Essaouiri sijući paniku među stanovništvom.

Related Posts