Svijet

RUSKI ČOVJEK NATO-U PRODAO VOJNE TAJNE

Naučnik na ruskom državnom institutu za istraživanje raketa i svemirskih letjelica završio je u zatvoru pod veoma ozbiljnim optužbama da je odavao najstrože ruske tajne jednoj članici NATO-a.

Kako prenosi Radio Free Europe, ruski dnevnik Kommersant je objavio je Viktor Kudrjavcev (74) optužen da je tajne podatke o ruskoj hipersoničnoj tehnologiji proslijedio neimenovanoj članici NATO-a. Navodno je Kudrjavcev smješten u zloglasni moskovski zatvor Lefortovo koji je pod kontrolom FSB-a. Nekad je taj zatvor čuvao brojne političke zatvorenike koji su stali na žulj NKVD-u ili KGB-u. Pa su tako svoje mjesto tamo našli nobelovac Aleksander Solženjicin i bivši KGB-ovac Aleksandar Litvinenko.

Kudrjavcev tvrdi da nije kriv, ali već neko vrijeme se govorka o odavanju tajni najnovije generacije ruskih projektila.

FSB je objavio da sumnjaju u curenje podataka o dva sistema hipersoničnih projektila: Kindžal i Avangard. Oba sistema mogu dostići brzine i deset puta veće od brzine zvuka, a oba su nevjerovatno opasna.

Kindžal može nositi nuklearne bojeve glave dok je Avangard specifično rađen da zaobiđe američke sisteme protivraketne odbrane rasprostranjene po Evropi.

“Glave će padati. Neće se stati samo na nekoliko otkaza”, kazao je jedan izvor blizak istrazi.

Zanimljivo je da ovo nije prvo curenje informacija iz CNIIMAŠ-a, centralnog instituta za istraživanje naprednih materijala i svemirskih tehnologija. Krajem 2005. godine su uhapšena petorica službenika instituta pod optužbama da su 1996. godine prodali tajnu tehnologiju jednoj kineskoj kompaniji.

Igor Rešetin, šef izvoznog dijela instituta je osuđen na 11 i po godina. Sergej Vizir kao glavni ekonomist pod Rešetinom je dobio 11 godina. Mihail Ivanov, Rešetinov zamjenik, osuđen je na pet godina zatvora. Izvršni direktor firme Sergej Tverdohlebov pušten je na slobodu nakon što je potpisao priznanje krivice, ali je nedugo nakon toga umro od srčanog udara sa 47 godina.

Related Posts