Bezbjednost Svijet Terorizam i antiterorizam

Sporna bezbjednost najprodavanijeg aviona

Putnički avion kompanije “Etiopijan erlajns” srušio se juče nekoliko minuta poslije polijetanja pri čemu je stradalo svih 157 putnika i članova posade a pokrenuta su pitanja o bezbjednosti letjelice “boing 737 MAX 8”, novog modela koji se takođe srušio u oktobru u Indoneziji.

Avion “Etiopijan erlajnsa” poletio je iz Adis Abebe za Najrobi juče ujutru i svega nekoliko minuta kasnije izgubio kontakt sa kontrolnim tornjem. „Nema preživjelih“ objavila je aviokompanija na Tviteru sa fotografijom direktora Tevolda Gebre Marijama kako drži komad olupine u velikom krateru na mjestu pada letjelice.

U avionu su bili putnici iz 33 države, saopštila je kompanije. Među stradalima su državljani Kenije, Etiopije, SAD, Kanade, Francuske, Kine, Egipta, Švedske, Britanije, Holandije, Indije, Slovačke, Austrije, Rusije, Maroka, Španije, Poljske i Izraela.

Uplakani rođaci molili su juče za informacije na aerodromima u Najrobiju i Adis Abebi. „Čekamo mamu. Nadamo se da je krenula drugim letom. Ne javlja se na telefon“, kazala je kroz suze Vendi Otieno.

Letjelica “737 MAX 8”, isti je model aviona koji se srušio u Javskom moru ubrzo nakon polijetanja iz Džakarte 29. oktobra prošle godine, pri čemu je stradalo svih 189 poutnika i članova posade kompanije “Lion er”. Uzrok te nesreće još nije utvrđen, a istraga je u toku. Avion etiopijske kompanije ranije nije imao tehničkih problema, a pilot je imao „odlično iskustvo“, kazao je Tevolde na konferenciji za novinare. „Avion smo dobili 15 novembra 2018, letio je više od 1 200 sati. Ranije jutros doletio je iz Johanesburga“, kazao je. „Pilot je odmah nakon polijetanja za Najrobi pomenuo da ima poteškoća i da želi da se vrati“.

Iz kompanije “Boing” upitili su izraze saučešća porodicama stradalih i rekli da su spremni da pomognu u istrazi. Model “737” je najprodavaniji putnički avion u svijetu i jedan od najpouzdanijih u toj industriji, navodi Rojters.

Prema međunarodnim pravilima, odgovornost za sprovođenje istrage o padu aviona snosi Etiopija, međutim američki Nacionalni odbor za bezbjednost u saobraćaju će takođe učestvovati u istrazi jer je avion dizajniran i napravljen u Sjedinjenim Državama

Related Posts