Crna Gora

BOŠKOVIĆ: BEZBJEDNOST JE TEMELJ EVROPE

Novoimenovani izaslanik odbrane Republike Bjelorusije, pukovnik Ivan Berezovski, bio je u nastupnoj posjeti Ministarstvu odbrane Crne Gore. Tom prilikom, u odvojenim susretima je razgovarao sa ministrom odbrane, mr Predragom Boškovićem, generalnim direktorom Direktorata za politiku odbrane, mr Ivicom Ivanovićem i načelnikom Štaba Generalštaba Vojske Crne Gore, potpukovnikom Aleksandrom Pantovićem.
Ministar Bošković je istakao uvjerenje da je bezbjednosni temelj Evrope neraskidivo vezan za evropske i evroatlantske integracije. On je naglasio da naša zemlja, kao NATO članica, nastoji da doprinese uspostavljanju globalnog mira i stabilnosti, te da teži unaprjeđenju odbrambene saradnje, kako sa zemljama saveznicama, tako i partnerima.
Pukovnik Berezovski je podvukao da Bjelorusija Crnu Goru smatra pouzdanim prijateljem i partnerom u regionu Zapadnog Balakana. On je istakao da njegova zemlja poštuje suvereno pravo da Crna Gora sama utvđuje svoje prioritete, vodeći se interesima građana i okolnostima u okruženju kojem pripada. Novoimenovani izaslanik je izrazio želju za produbljivanjem odbrambene saradnje sa Crnom Gorom, imajući u vidu da je Republika Bjelorusija članica Programa partnerstva za mir još od 1995. godine.
Direktor Ivanović je informisao sagovornika da Ministarstvo odbrane Crne Gore kontinuirano radi na modernizaciji i unaprjeđenju odbrambenog sektora, kao i na ispunjavanju zadataka koji proizilaze iz NATO agende. Sagovornici su istakli spremnost za unaprjeđenje saradnje u oblasti odbrane, kroz implementaciju bilateralnih i multilateralnih projekata.
I tokom sastanka sa potpukovnikom Pantovićem, istaknuta je potreba produbljivanja odbrambene saradnje dvije zemlje.

Related Posts