Bezbjednost Region Vijesti

Srbija osudila formiranje vojske Kosova, traži sjednicu SB UN-a

Vlada Srbije je osudila odluku Skupštine Kosova koja vodi ka transformaciji Kosovskih bezbjednosnih snaga u Vojsku Kosova.

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić najavio je da će Srbija tokom dana zatražiti održavanje hitne sjednice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Vlada Srbije je, nakon sjednice u Beogradu, saopšila da je ovo do sada “najveća prijetnja Prištine regionalnom miru”.

“Ova odluka Prištine izaziva veliku zabrinutost i predstavlja grubo kršenje principa međunarodnog prava, a prije svega Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN-a”, navodi se u saopšenju sa sjednice Vlade.

Ističe se da Srbija ostaje čvrsto opredijeljena za mir i stabilnost u cijeloj regiji i da će sve aktivnosti biti usmjerene na njihovo očuvanje.

A ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović obišao je pripadnike Žandarmerije u bazi u Lipovici i uvjerio se u njihovu borbenu gotovost i spremnost.

“Pripadnici Žandarmerije i svih drugih organizacionih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova spremni su da izvrše sve zadatke koje država naloži, kako bi zaštitili bezbjednost građana i suprotstavili se svakom vidu ugrožavanja stabilnosti naše zemlje“, istakao je Stefanović.

On je dodao da policija pomno prati situaciju na Kosovu.

“Ministar je ukazao da odluka Prištine o transformaciji Kosovskih bezbjednosnih snaga u takozvanu Vojsku Kosova predstavlja prijetnju regionalnom miru i stabilnosti, kao i grubo kršenje međunarodnog prava, prije svega Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, navodi se u saopštenju MUP.

Related Posts