Lična bezbjednost

ZANIMLJIVOSTI O TJELOHRANITELJIMA (nastavak)

Danas vam donosimo još zanimljivosti o tjelohraniteljima.

Majkl Klark Dankan i ozloglašeni BIG

1-duncan

Divovski čovjek – Majkl Klark Dankan je možda najbolje zapamćen po ulozi prostodušnog magičnog diva u filmu “Zelena milja”. Dankan je započeo svoju karijeru sredinom 1990-ih, pojavljujući se u bitnim djelovima televizijskih emisija, pa je u međuvremenu postao tjelohranitelj nekih poznatih ličnosti.

Jedan od njegovih poslova bio je zaštita repera Notorious B.I.G. Trebalo je da ga prati u noći 8. marta, ali je nekoliko trenutaka prike početka posla promijenio smjene sa kolegom. Te noći, Notorious BIG je ubijen u pucnjavi. Majkl Klark Dankan je nakon te noći prestao da radi kao tjelohranitelj.

Ženski tjelohranitelji – „Amazonke“

zenski telohraniteljiDugo vremena, ženski tjelohranitelji su bili rijetkost. Ali posljednjih godina, oni su postali sve popularniji u industriji bezbjednosti. Poznato je da je Moamer Gadafi koristio pratnju žena poznatih kao „Amazonska garda“ da se zaštiti.

Amazonke se prvenstveno obraćaju arapskoj klijenteli koja iz vjerskih razloga ne voli prisustvo muških stranaca među ženskim članovima porodice. Ženski tjelohranitelji su takođe popularni u Kini i Rusiji, kao u slučaju Ane Loginove, koja je radila kao model za klijente kao što je ruski bokser u poluteškoj kategoriji Kostia Tsziu. Uprkos obuci, Loginova je bila umiješana u krađu automobila 2008. godine i umrla je braneći sopstveni Porše Kajen.

Ubice

ubice

Proces skrininga za zapošljavanje tjelohranitelja je stresan; na kraju krajeva, angažujete ih ne samo zbog njihovih odbrambenih sposobnosti, već i zbog njihove lojalnosti. Vi ste bukvalno dali svoj život u njihove ruke. Nije iznenađujuće što je u nekim slučajevima to dovelo do suprotnih rezultata. Možda je najznačajniji slučaj u novijoj istoriji bio atentat na Indiru Gandi, koju su 31. oktobra 1984. ubili sopstveni tjelohranitelji Sika Satvant Sing i Bint Sing. Obojica su osuđeni zbog ubistva štićenika.

To nije izolovan slučaj. Godine 2011. guvernera Pakistana Salmana Tasira ubio je njegov tjelohranitelj, 26-godišnji Mumtaz Kadri.

Rosie Greer

U svojim danima slave, Ruzvelt „Rosie“ Greer, igrao je mečeve za Njujork Los Anđeles. Nakon penzionisanja, Rouzi je bio inspirisan stavovima Kenedija pa su njih dvoje postali bliski prijatelji. U noći ubistva, u hotelu Ambassador u Los Anđelesu, Rouzi je bio tjelohranitelj Kenedijeve žene, Etel Kenedi. U noći kada je izbio atentat, bio je samo nekoliko koraka iza Etel koja je pala na pod. Rouzi je odmah pritekao u pomoć, ali kako se zahuktavala situacija i čuli vrisci, on je otrčao u kuhinju i otkrio da je Robert već upucan.

Rouzi je uspio da razoruža ubicu i spriječi dalju katastrofu. Bio je šokiran incidentom i izjavio je “Kada je Bobi Kenedi umro, to je potpuno promijenilo moj život” To je bila tragedija za njegovu djecu, njegovu porodicu i za sve nas.“

Dakle tjelohranitelji se suočavaju sa teškim životnim situacijama, kao što je pogibija partnera, pa do teških poraza, često i emotivnog kraha onda kada ne uspiju da sačuvaju život svojih štićenika.

Linkolnov nestali tjelohranitelj

One noći kada je Linkoln ubijen, samo ga je jedna osoba štitila, policajac po imenu Džon Parker. Predsjednik nije bio previše zabrinut za svoju bezbjednost, ali nažalost Parker je bio veliki pijanac, a u vrijeme kada je Linkoln ubijen, bio je napolju i naručivao piće.

Nije poznato da li bi njegovo prisustvo promijenilo istoriju događaja, ali da li je to bilo neodgovorno sa njegove strane, bilo je. Uprkos svemu, nastavio je da radi kao policajac – tjelohranitelj.

Uprkos svom smrtonosnom neodgovornom ponašanju, Parker je zadržao svoj posao, čak je bar jednom bio imenovan da brani gospođu Linkoln. Posle izvesnog vremena ponovo je uhvaćen kako drema na poslu i na kraju je otpušten iz policije.

Related Posts