Bezbjednost

Netanjahu: Nastavljamo napade uprkos ruskoj isporuci S-300

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu kaže da je rekao potpredsjedniku ruske vlade Maksimu Akimovu da Izrael mora nastaviti napade na neprijateljske mete u Siriji.

Kako je naveo, rekao je da se to mora činiti uprkos odluci Moskve da snabdje Damask unaprijeđenim raketama za protivvazdušnu odbranu.

Netanjahu je na konferenciji za novinare izjavio da je Akimovu na jučerašnjem sastanku rekao da će Izrael nastaviti da se bori protiv onoga što smatra naporima Irana da se vojno učvrsti u Siriji i isporučuje unaprijeđeno oružje svom libanskom savezniku, ektremističkoj organizaciji Hezbolah.

Uprkos isporuci odbrambenih sistema S-300 sirijskoj vojsci, Izrael je posvećen, radi svoje samoodbrane, da nastavi “legitimnu aktivnost u Siriji protiv Irana i njegovih saveznika koji su izrazili namjeru da nas unište”, rekao je sinoć izraelski premijer, prenosi Frans pres.

I Iran i Hezbolah, neprijatelji Izraela, podržavaju snage sirijskog predsjednika Bašara Asada u građanskom ratu u toj zemlji, kao i Rusija.

Izraelski avioni su izveli stotine udara iz vazduha u Siriji na iranske i sirijske mete, kako su tvrdili, ali izvještaja o izraelskim napadima nije bilo nakon što je sirijska vazdušna odbrana greškom oborila ruski izviđački avion, gađajući izraelske borbene avione.

Taj incident u kome je poginulo 15 ruskih vojnika povećao je napetost između Izraela i Rusije, podsjećaju izraelski mediji.

Moskva je optužila Izrael da je indirektno odgovoran za obaranje i da je veći ruski avion korišćen kao štit.

Izrael osporava nalaze ruske istrage i tvrdi da su izraelski avioni već bili u izraelskom vazdušnom prostoru kada je ruski avion oboren.

U znak odgovora, Moskva je najavila nove mjere zaštite svoje vojske u Siriji, uključujući snabdijevanje Damaska odbrambenim sistemima S-300.

Netanjahuov sastanak s Akimovim bio je je prvi sastanak s jednim visokim ruskim zvaničnikom od obaranja aviona.

Rusija i Izrael su 2015. godine uspostavili posebne veze da bi izbjegli slučajne sukobe u Siriji ali su nove mjere izazvale brigu Izraelaca da će sada njihovi udari u Siriji biti ograničeni.

“Mislim da zdravim razumom i dobrom voljom možemo doći do rješenja koje će omogućiti nastavak dobre saradnje ruske i izraelske vojske”, rekao je Netanjahu koji je razgovarao s Akimovim na marginama sastanka bilateralnog ekonomskog komiteta.

Netanjahu je u nedjelju najavio da će se uskoro sastati s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom da diskutuje o koordinaciji u Siriji.

Dvojica lidera su razgovarala telefonom najmanje tri puta od obaranja aviona.

Related Posts