Region

HAPŠENJA U SLOVENIJI ZBOG PARAVOJSKE

Nakon što su se mediji raspisali o postrojavanju tzv. Štajerske straže na mariborskom Pohorju, slovenačka policija reagovala je privođenjem više osoba zbog krivičnog djela pokušaja nasilne promjene ustavnog poretka te zemlje. Odgovor je to državnih institucija na akciju paravojnih jedinica koju vodi ekstremni desničar Andrej Šiško.

Policiji je trebalo nekoliko dana za reakciju nakon što su se na društvenim mrežama pojavili snimci o postrojavanju straže na Pohorju. Na snimcima se vide maskirane osobe, od kojih su neki u rukama imale mašinke, puške ili sjekire.

Osnivač tzv. Štajerske straže, Andrej Šiško iz Maribora, nekadašnji je vođa navijača mariborskih Viola koji se u javnosti predstavlja kao ekstremni desni političar i “štajerski patriota”. Postrojavanje paramilitarne grupe on je obrazložio zaštitom granica i strahom slovenačkih građana od migranata.
Takvo obrazloženje nije impresioniralo slovenačku policiju koja ne gleda blagonaklono na postrojavanje naoružanih desničara. Stoga je Šiško uhapšenn, a prema navodima slovenačkog MUP-a  pretražuje se niz kuća prema nalogu koji je izdalo tužilaštvo u Mariboru.

Related Posts