Bezbjednost Oružje Svijet

Putin: Uradićemo isto što i Amerika

Predsjednik Rusije Vladimir Putin upozorio je da će, ako se SAD počnu sa proizvodnjom raketa zabranjenih u okviru sporazuma (INF), Rusija uraditi isto.
Prema riječima predsjednika Rusije, odluka SAD da se povuku iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF) znači da su tamošnje vlasti odlučile da SAD moraju da posjeduju oružje zabranjeno u okviru sporazuma.
“Mi ćemo uraditi isto”, poručio je Putin, prenosi AP.
Državni sekretar SAD Majk Pompeo je postavio Rusiji ultimatum od 60 dana po pitanju INF, iznijevši tvrdnje da Rusija “vara” u svojoj kontroli oružja.
Kako je rekao, više ne postoji strateški smisao da SAD budu jedina država koja će poštovati INF, a da će evropske države obavijestiti o svojim sljedećim koracima, prenosi Rojters.
Poručio je da samo Rusija može da spase INF, prizna da je kršila sporazum, a potom ponovo počne da ga poštuje.U suprotnom, Pompeo je naglasio da će SAD biti primorane da započnu izlazak iz INF-a koji će trajati šest mjeseci.
Na Pompeove tvrdnje reagovala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, odbacivši tvrdnje SAD da Rusija krši Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF).
“Rusija se strogo pridržava sporazuma i američka strana to zna”, rekla je Zaharova, prenosi AP.
Američki predsjednik Donald Tramp je krajem oktobra saopštio da će se Vašington povući iz INF-a zato što ga je Rusija navodno već prekršila.

Zvanična Moskva demantovala je ove navode.
INF je stupio na snagu 1. juna 1988. i odnosi se na rakete srednjeg dometa (1.000 – 5.000 kilometara) i na rakete kratkog dometa (500 – 1.000 kilometara).

Related Posts