Bezbjednost Svijet Vijesti

I sjutra na ulicama Pariza 8.000 policajaca

U iščekivanju sjutrašnjih, petih zaredom subotnjih protesta, šef pariske policije najavljuje da će na ulicama francuske prijestonice ponovo biti raspoređena oklopna vozila i na hiljade policajaca.

Šef policije Pariza Mišel Delpeš izjavio je za radio stanicu RTL da bezbjednosne službe planiraju da razmjeste isti broj snaga kao i prošlog vikenda, odnosno oko 8.000 policajaca i 14 oklopnih vozila.

Delpeš je naveo da će ovog puta biti razmješteno više grupa patrolne policije čiji će zadatak biti hvatanje vandala, prenio je AP.

Francuske vlasti saopštile su juče da je preminuo još jedan pripadnik pokreta “žutih prsluka”, šesti po redu, a nakon što ga je udario kamion prilikom blokade puta u blizini južnog grada Avinjona.

Lokalni zvaničnici saopštili su da je vozač kamiona uhapšen i pritvoren nakon što je pokušao da pobjegne sa lica mjesta, prenosi AP.

U saopštenju se navodi da je povrijeđenog demonstranta, nakon što ga je udario kamion, zbrinula ekipa Hitne pomoći, ali da je tokom noći podlegao povredama.

Još pet demonstranata poginulo je u saobraćajnim nezgodama, dok je više od 1.400 pripadnika “žutih prsluka” povrijeđeno u protestima protiv povećanja cijena goriva otkako su demonstracije počele prošlog mjeseca.

Demonstranti su blokirali važne saobraćajnice širom Francuske, a u Parizu su protesti prerasli u nerede.

Učesnici aktuelnih protesta u Francuskoj nazivaju se “žutim prslucima” zbog fluorescentnih bezbjednosnih prsluka koje nose.

Related Posts