Bezbjednost Region Vijesti

Stoltenberg žali zbog vojske Kosova

Generalni sekretar NATO, Jenst Stoltenberg izrazio je žaljenje zbog današnje odluke kosovskih vlasti o promjeni mandata Kosovskih bezbjednosnih snaga (KBS), čime je Kosovo i zvanično ušlo u proces dobijanja vojske, navodeći da je donijeta “uprkos zabrinutosti koje je izrazio NATO”.

“Iako je tranzicija Kosovskih bezbjednosne snaga u principu pitanje oko kojeg odlučuje Kosovo, mi smo jasno stavili do znanja da je ovaj potez došao u pogrešno vrijeme”, naglasio je prvi čovjek Alijanse u pisanom saopštenju.

Istakavši kako NATO podržava Kosovske Snage Bezbjednosti samo u okviru postojećeg mandata, Jens Stoltenberg je podvukao da će sada Sjevernoatlantski Savet morati da preispita stepen angažovanja Alijanse sa KSB.

Generalni sekretar NATO je poručio svim stranama da osiguraju da današnja odluka Parlamenta Kosova “neće dodatno povećati tenzije u regionu”.

“Svi odgovorni politički akteri u regionu moraju se fokusirati na napredak u reformama i na dijalog. Ja ponavljam poziv Prištini i Beogradu da ostanu mirni i da se uzdrže od bilo kakvih izjava ili akcija koje mogu dovesti do eskalacije”, poručio je Stoltenberg i istakao da NATO nastavlja da podržava dijalog zimeđu Beograda i Prištine, kao jedino trajno političko rješenje za region.

Related Posts