Bezbjednost Izdvojeno Svijet Vijesti Zaštita na internetu

Njemac dobio šest godina zatvora zbog sajta za prodaju oružja

Sud u Njemačkoj osudio je 31-godišnjeg muškarca na šest godina zatvora zbog vođenja internet foruma na kome se trgovalo nelegalnom robom, između ostalog pištoljem iskorišćenim u masovnom ubistvu.

Agencija DPA prenijela je da je sud u Karlsrueu osudio muškarca po optužbama za ubistvo iz nehata, nanošenje tjelesnih povreda iz nehata i podsticanje ilegalne prodaje oružja i droge. Muškarac, čije ime nije objavljeno po zakonu o privatnosti, postavio je sajt na dijelu interneta kojem se može pristupiti specijalnim brauzerima, poznatom kao “darknet”.

U januaru je 33-godišnji Njemac osuđen na sedam godina zatvora zbog korišćenja tog sajta za prodaju pištolja i municije 18-godišnjem Davidu Somboliju koji je u Minhenu 2016. ubio devet ljudi prije nego što je izvršio samoubistvo.

U izvještaju se navodi i da se organizovane kriminalne grupe iz osam zemalja bave trgovinom nedozvoljenim proizvodima, pranjem novca, trgovinom ljudima i drogom, krijumčarenjem migranata i sajber kriminalom.

Napominje se da će EK nastaviti da prati ispunjavanje zahtjeva za viznu liberalizaciju i izvještavati o tome Evropski parlament i Savjet najmanje jednom godišnje.

Related Posts