Bezbjednost Lična bezbjednost Svijet Vijesti

Zapadni Balkan da uloži dodatne napore zbog ilegalnih migracija

Države Zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva moraju da ulože dodatne napore kako bi riješile ilegalne migracije i bile efikasnije u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

To se navodi u izvještaju Evropske komisije (EK) o ispunjavanju zahtjeva za viznu liberalizaciju osam zemalja koji je danas objavljen.

Izvještaj se odnosi na države Zapadnog Balkana – Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu (BiH), Makedoniju, Albaniju, kao i zemlje Istočnog partnerstva – Gruziju, Moldaviju i Ukrajinu.

Kako se navodi, sve države preduzele su mjere za rješavanje ilegalnih migracija.

“Ali su potrebni dodatni napori za poboljšanje i obezbjeđivanje održivih rezultata, piše u izveštaju, prenosi Tanjug.

Dodaje se da je ilegalna migracija i dalje velika iz Ukrajine, Srbije i BiH ka EU, dok istovremenosve više bojazni izazivaju neosnovani zahtjevi za azil u EU građana Moldavije i Gruzije.

U izveštaju EK napominje da je potrebno još rada kako bi se obezbijedila potpuna usklađenost sa politikom EU.

EK je ocijenila da će bolja saradnja Fronteksa i partnera sa Zapadnog Balkana doprinijeti boljem upravljanju ilegalnom migracijom.

Kada je riječ o borbi protiv organizovanog kriminala, uprkos preduzetim mjerama, potrebni su dodatni napori svih osam zemalja, a od Moldavije i Ukrajine traži se i hitna akcija u borbi protiv korupcije.

Related Posts