Bezbjednost Izdvojeno Region Terorizam i antiterorizam Vijesti

Albanija greškom objavila povjerljive podatke o obavještajcima

Albanija, članica NATO, slučajno je na internetu objavila osjetljive informacije o svojim najistaknutijim obavještajcima, objavio je “Independent”.

Britanski list navodi da su objavljena njihova imena, koje automobile voze, koja im je operativna uloga, gdje su sve putovali, kao i svakodnevne navike i konstatuje da bi Albanija zbog ovoga potencijalno mogla da snosi posljedice.

Podaci o njihovim platama i troškovima, kako tvrdi list, objavljeni su na sajtu albanskog Ministarstva finansija i otkrivaju detalje u vezi sa prihodima obavještajne službe, uključujući i lokacije oficira na terenu, isplate gotovog novca, pa čak i gdje idu kod zubara.

Izvještaj pokazuje imena i brojeve identifikacionih dokumenata agenata službe, poznate kao SHISH, koja djeluje u Albaniji i izvan te zemlje, uključujući dvojicu koji imaju “osjetljive pozicije” u sjedištu NATO u Briselu.

Otkrili su imena najmanje osmorice istaknutih albanskih operativaca, angažovanih u Belgiji, Grčkoj, Italiji, Makedoniji, kao i na Kosovu i Srbiji, navodi Independent.

List navodi da su zvaničnici SHISH priznali osjetljivost tih podataka.

Jedan od zvaničnika SHISH je rekao da je princip takav da “sve što radi agencija treba da bude tajna, ali da treba poštovati sva pravila i propise”.

Eksperti za bezbjednost i obavještajne poslove rekli su da su bili zatečeni ovim slučajem koji bi agente mogao da stavi u osjetljivu poziciju, da budu izloženi nadzoru ili da ih ucjenjuju “neprijateljske obavještajne organizacije ili kriminalci koji žele da se infiltriraju u zapadnu Alijansu”.

“Ulazeći u sistem Albanije, oni mogu da uđu i u NATO sistem”, rekao je jedan od opozicionih poslanika u albanskom parlamentu Džemal Đunkši, koji je inače član Komisije za nacionalnu bezbjednost i bivši general-major.

Bivši operativac CIA, upućen u rad SHISH, opisao je ovaj slučaj kao “birokratsku katastrofu zbog koje mogu da budu ugroženi i životi”.

Neimenovani portparol NATO nije želio da komentariše pitanja koja se tiču obavještajnog rada.

Related Posts