Izdvojeno Svijet Vijesti

ANALIZA UKRAJINSKE KRIZE: MATEJČIĆ: ORUŽANI SUKOBI ĆE PRESTATI, ALI ĆE POSLJEDICE NA POLITIČKOM I EKONOMSKOM PLANU BITI DUGOROČNE

Invazija Rusije na Ukrajinu ušla je u 49. dan, a kraj se ne nazire. Naime, prema analizama vojnih i ekonomskih eksperata, Rusija sebi može priuštiti da vodi dugotrajni rat u Ukrajini, uprkos sankcijama Zapada, čiji je cilj da onesposobe njene kapacitete kako bi prekinula ofanzivu.

Željko Matejćić, penzionisani oficir Hrvatske vojske, stručnjak za protivdiverziju i antiterorizam, security menadžer i predavač u UPTC Montenegro, analizirao je za portal UPA trenutno stanje u Ukrajini.

Oružani sukobi  će sigurno završiti, ali sve što se do sada dogodilo na teritoriji Ukrajine imaće dalekosežne posljedice kako na političkom i ekonomskom planu, tako i za ljude koji su izgubili svoje najdraže ili su raseljeni sa svojih ognjišta. Stoga mogu biti slobodan i reći da će se rat i njegove poslijedice u širem smislu još dugo osjećati na teritoriju Ukrajine, susjednih zemalja i šire“, navodi Matejčić.

STVARANJE NOVOG SVJETSKOG PORETKA

Pratimo li političke sile koje su, kako navodi, intenzivirane napadom Rusije na Ukrajinu, reakcije zapadnih zemalja kao i opredijeljenost i politički kurs koji su pojedine zemlje zauzele, definitivno je jasno da je u pitanju začetak stvaranja novog svjetskog poretka. Prema njegovim riječima, ukrajinska kriza se već odrazila na zemlje u okruženju.

„Prije svega ekonomski, a onda i kroz aktiviranje humanitarne pomoći raseljenim stanovnicima Ukrajine. Nadalje tu su i razmimoilaženja u samom stavu prema agresiji u Ukrajini i odnosu prema ukrajinskom narodu, koji je nažalost žrtva nedorečenih političkih rješenja iz prošlog vijeka“, smatra Matejčić, navodeći da razloga za brigu imaju ne samo naše zemlje već i zemlje koje nisu ovako blizu sukobu. „Kada se u 21. vijeku događaju ratni sukobi koji za poslijedicu imaju toliko civilnih žrtava, srušene gradove i sukob koji ne jenjava, niko ne bi smio mirno gledati i ne reagovati, jer je to prije svega civilizacijsko pitanje, a onda i pitanje dugoročnih političkih i ekonomskih posljedica za cijeli svijet“, jasan je Matejčić.

NATO NIJE GLOBALNI POLICAJAC

Prema njegovim riječima, teško je predviđati eskalaciju širih sukob.

„Ali moramo biti svjesni da je Rusija odlučno krenula u postizanje svojih ciljeva i da neće olako odustati od namjera, bile one ovakve kakve sada vidimo ili postoje skriveni ciljevi koje mi nismo do sada prepoznali, kao što nismo vjerovali da će do rata uopšte doći. Mišljenja sam da će EU i NATO uskladiti mjere i održati političke međuodnose uzimajući u obzir posljedice u slučaju eskalacije i proširenja sukoba na druge zemlje, te da će u skladu s time i povlačiti svoje poteze“, objašnjava Matejčić, dodajući da svi znamo koja je uloga NATO-a.

„Međutim, često se krivo tumači da bi NATO trebao biti neka vrsta globalnog policajca i reagovati silom na incident. Uloga NATO-a je prije svega pokušati umiriti sukobe političkim ciljevima i naravno pokušati kroz svoje aktivnosti doprinjeti do što ranijeg umirivanja sukoba i kasnije održanju mira“, pojašnjava Matejčić.

BRZO ĆE SE ZNATI KO IGRA „DVOSTRUKE IGRE“

EU je uvela nekoliko paketa sankcija, ali i dalje se vode polemike da li su one dovoljno. Međutim, zemlje EU mnogo zavise od ruskog gasa prije svega,  a koliko to može uticati na cijelu situaciju, Matejčić smatra da će se vrlo brzo vidjeti ko je u cijeloj situaciji igrao „dvostruku igru“.

„I sankcije i korištenje plina po ovome što sad gledamo je nešto što nije „pustilo korijenje“, a takva neriješena situacija generalno odgovara Rusiji“, kaže Matejčić.

Pomoć SAD Ukrajini premašila je milijardu, a Matejčić smatra da je i najmanja pomoć bitna za ukrajinsku vojsku i narod.

„Prije svega je tu podizanje morala i utemeljenje odluke o obrani vlastite teritorije, a onda i ekonomska postojanost države“, dodaje Matejčić.

Elhana Hamzić Kasmić

Related Posts