Bezbjednost Izdvojeno Svijet

“Upozoravam – Rusija planira da dominira Evropom”

Američki državni sekretar Majk Pompeo upozorio je u bazi u Bemovu Piskom na sjeveroistoku Poljske da Rusija ima velike planove da dominira Evropom.

On je dodao da je rat u Ukrajini Sjedinjenim Državama otvorio oči da Rusija može da pokuša da otvori drugi front upravo tu, na istočnom krilu NATO.

“Rat na evropskom tlu, to što se dešava u Ukrajini, otvorio nam je oči da Rusi mogu da probaju da otvore drugi front upravo ovdje. NATO ima neizbježnu ulogu u cilju odbrane slobodnih naroda Evrope. Rusija ima velike planove da dominira Evropom i pojača svoju dominaciju na svjetskoj areni”, rekao je šef američke diplomatije Pompeo.

Američki državni sekretar je u obilazak baze kraj Ožiša, u kojoj je smješten multinacionalni bataljon NATO pod američkom komandom, došao zajedno sa šefom poljske diplomatije Jacekom Čaputovičem.

Pompeo je naglasio da istorija Poljske svjedoči o tome da sredstva zastrašivanja moraju da budu u prvom planu strateškog razmišljanja zapadnih vojnih saveznika.

“Pokušaji destabilizacije od Rusije moraju da naiđu na naš odlučan otpor. Jedan od naših koraka je naše prisustvo na istočnom krilu NATO. To je jedan od temeljnih principa da je napad na jednu članicu NATO napad na sve”, rekao je Pompeo.

Šef Stejt departmenta dodao je da SAD i zapadne demokratije moraju da čine sve što je u njihovoj moći da zaustave takve napade kao što je, kako je kazao, invazija na Ukrajinu, aneksija Krima ili ničim izazvani napad Rusa na ukrajinske brodove u Crnom moru.

Pompeo je u Varšavu doputovao juče, na američko-poljsku konferenciju o Bliskom istoku, koja počinje večeras.

Related Posts