Analize Svijet

Vraćanje džihadista iz Sirije biće izuzetno teško

Šef njemačke diplomatije Hajko Mas ocijenio je danas kao “izuzetno teško” trenutno vraćanje evropskih džihadista iz Sirije, kao što je to zatražio američki predsjednik Donald Tramp.

Mas smatra da je vraćanje evropskih džihadista moguće, jedino ako se garantuje da će te osobe biti odmah odvedene na sud ili u pritvor, (Foto: Beta/AP) Mas smatra da je vraćanje evropskih džihadista moguće, jedino ako se garantuje da će te osobe biti odmah odvedene na sud ili u pritvor, (Foto: Beta/AP)

“Vraćanje bi jedino bilo moguće ako možemo da garantujemo da će te osobe biti odmah odvedene na sud ili u pritvor”, rekao je Mas za njemačku televiziju ARD.

Prema njegovim riječima, za vraćanje džihadista su neophodni dodatni podaci pravosudnih organa, što za sada nije slučaj.

“Berlin će se konsultovati s Parizom i Londonom o toj proceduri”, rekao je Mas.

To pitanje će danas biti na dnevnom redu sastanka šefova diplomatija Evropske unije koji će razgovarati o situaciji u Siriji, Ukrajini i Venecueli.

Tramp je juče pozvao Evropljane da vrate svoje državljane, koji su se u Siriji pridružili Islamskoj državi.

Procjenjuje se da će Islamska država uskoro biti u potpunosti poražena u Siriji, ali se još ne zna mnogo toga o sudbini stranih džihadista koje su uhvatili i zatvorili pripadnici arapsko-kurdske koalicije koja se na terenu bori protiv ekstremista.

U kampovima te koalicije se nalaze Francuzi, Njemci, Irci, Italijani, Englezi i Kanađani. Muškarci su odvedeni u zatvore, dok su žene i djeca u kampovima za raseljena lica.

Related Posts