Analize Izdvojeno Zaštita na internetu

SAD i Velika Britanija optužuju Rusiju za sajber-napad na Gruziju

Sjedinjene Države, Velika Britanija i Estonija optužuju rusku vojnu obavještajnu službu za sajber-napad na Vladu Gruzije i veb stranice medija u toj zemlji.

Oni su napad okarakterisali kao “pokušaj da poseju neslogu i poremete život običnih Gruzijaca”.

Te tri države su to pitanje pokrenule u Savjetu bezbjednosti pošto je ambasador Gruzije u februaru obavjestio to najmoćnije tijelo UN o velikom napadu u oktobru. Estonski ambasador Sven Jurgenson pročitao je izjavu pred ambasadorkom Velike Britanije Karen Pirs i vršiteljkom dužnosti američke ambasadorke Čerit Norman Šale, rekavši da su sajber-napadi “dio ruske dugotrajne kampanje neprijateljskih i destabilizirajućih aktivnosti protiv Gruzije i dio su šireg obrasca zloćudne aktivnosti”.

Tri zapadne zemlje saopštile su da ti napadi pokazuju “kontinuirani obrazac bezobzirnih… sajber-operacija protiv više zemalja” koje izvodi ruska vojna obavještajna služba GRU.

“Te akcije su u kontradikciji s pokušajima Rusije da tvrdi da se odgovorno ponaša u sajber-prostoru”, rekli su oni i dodali da je “neodgovornost u sajberprostoru opasna za sve nas”.

Ministarstvo spoljnih poslova Gruzije je saopštilo da je sajber-napad 28. oktobra “bio usmeren na nacionalnu bezbjednost Gruzije i imao je za cilj da nanese štetu gruzijskim građanima i vladinim strukturama narušavanjem i paralisanjem funkcionalnosti raznih organizacija, izazivajući uznemirenje šire javnosti”.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je te tvrdnje kao “neosnovane i politički motivisane “, rekavši da nema dokaza o ruskoj umješanosti.

Dodaje se da te tvrdnje odražavaju nastojanje Gruzije da “satanizuje” Rusiju i upozorilo da će to dodatno pogoršati njihove odnose.

Rusija se 2008. godine vodila kratak rat s Gruzijom koja je pokušala da povrati kontrolu nad svojom otcijepljenom pokrajinom Južnom Osetijom.

Moskva je tada priznala nezavisnost Južne Osetije i druge otcijepljene gruzijske provincije, Aphazije, i tamo postavila vojne baze.

Rusija je pitanje sajber-kriminala pokrenula u Ujedinjenim nacijama.

U decembru je Generalna skupština UN donijela rezoluciju pod pokroviteljstvom Rusije kojom je započeo postupak izrade novog međunarodnog sporazuma o suzbijanju sajber-kriminala, i to uprkos prigovorima Evropske unije, Sjedinjenih Država i drugih zemalja. Tom rezolucijom se osniva odbor stručnjaka koji predstavlja sve regione svijeta “da bi razvio sveobuhvatnu međunarodnu konvenciju o suzbijanju upotrebe informacionih i komunikacionih tehnologija u kriminalne svrhe”.

Očekuje se da se odbor sastane u avgustu i dogovori o okvirima svog budućeg rada.

Šale, američka izaslanica, rekla je tada da će ta ruska rezolucija “potkopati međunarodnu saradnju u borbi protiv sajber-kriminala i to baš u vrijeme kada je od suštinskog značaja veća koordinacija”.

Related Posts