Bezbjednost Zaštita na internetu

Uhapšena Čelsi Mening, odbila da svjedoči

Bivša obavještajna analitičarka američke Vojske Čelsi Mening uhapšena je zbog odbijanja da svjedoči u slučaju o “Vikiliksu”.

Federalni sudija u gradu Aleksandrija, u američkoj saveznoj državi Virdžiniji, donio je odluku da će Meningova ostati u pritvoru sve dok ne odluči da svjedoči pred porotom, prenosi Vašington post.

Meningova je trebalo da svjedoči u istrazi o sajtu “Vikiliks” koji je dijelio povjerljiva dokumenta, neke od kojih su dobili od Meningove 2010. godine. Zbog svog postupka, osuđena je na 35 godina zbog špijunaže, ali je nakon sedam godina dobila pomilovanje od tadašnjeg predsjednika SAD Baraka Obame.

Ispred suda i nakon zatvorenog saslušanja, Meningova je poručila da je spremna da ide u zatvor.

“Ova tajna saslušanja idu u korist vladi. Ja sam uvijek spremna da objasnim ove stvari javno”, rekla je Meningova novinarima, prenosi Vašington post.

Advokatica Meningove, Moira Melken-Koen, poručila je da bi slanje Meningove, koja je promijenila pol i služila u vojsci, bilo strašan čin okrutnosti zbog ljekarskih i bezbjednosnih briga, prenosi Tanjug.

Čelsi Mening rođena je kao Bredli Mening, a putem saopštenja je 2013. godine poručila da želi da promijeni pol, jer se od djetinjstva osjeća kao žena.

Meningova je 2010. godine postala uzbunjivač i “Vikiliksu” dostavila snimak vazdušnog napada američkih helikoptera na novinare i civile, za koje se u to vrijeme mislilo da su neprijateljski borci. Snimak je izazvao snažnu reakciju javnosti nakon što se pojavio na sajtu “Vikiliksa” pod nazivom “Kolateralno ubistvo”.

Između ostalog, dostavila je 251.287 diplomatskih komunikacija i 482.832 vojnih izvještaja “Vikiliksu” koji su objavljeni u periodu od aprila 2010. do aprila 2011. godine.

Related Posts