Bezbjednost Izdvojeno Terorizam i antiterorizam

Asanž pokušao da uspostavi špijunski centar?

Ekvadorski predsjednik stao je u odbranu odluke da se Džulijanu Asanžu uskrati azil, navodeći da je osnivač Vikiliksa unutar diplomatske misije ove zemlje u Londonu pokušao da uspostavi “špijunski centar”.

“Žalosno je da su s naše teritorije, i uz dopuštenje prethodne vlade, osigurana sredstva u okviru ekvadorske ambasade u Londonu da se miješa u procese drugih država”, rekao je Lenin Moreno za The Guardian. te je dodao:

“Ne možemo dopustiti da naša kuća, kuća čija smo vrata otvorili, postane centar za špijuniranje. Naša odluka nije proizvoljna, već se bazira na međunarodnom pravu”, rekao je Moreno.

U četvrtak, britanska policija objavila je da je uhapsila Asanža nakon što je Vlada Ekvadora odlučila da mu poništi azil.

Asanž se izjasnio da nije kriv za kršenje uslovne kazne 2012. godine, kada je potražio utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu, ali je ipak osuđen.

Kome prednost – Švedskoj ili SAD-u?

Presuda će mu biti izrečena naknadno, a suočava se sa maksimalnom kaznom od 12 mjeseci zatvora. Asanž, australski državljanin, takođe se suočava i sa optužbama za seksualni napad u Švedskoj. Navodno, uskoro bi se slučaj navodnog silovanja u toj zemlji ponovo trebao otvoriti.

Ukoliko Stokholm zatraži njegovo izručenje, Vlada Velike Britanije moraće da odluči da li će prihvatiti taj, ili pak zahtjev Sjedinjenih Američkih Država, koje su za Asanžeom raspisale potjernicu zbog objavljivanja povjerljivih dokumenata na stranici Vikiliksa.

Odluku o tome vjerovatno će donijeti ministar unutrašnjih poslova Velike Britanije Sajid Javid, dok više od 70 britanskih parlamentaraca smatra da se prioritet treba dati švedskom zahtjevu.

Related Posts