Bezbjednost Izdvojeno

Šestoro optuženih za objavu snimka napada na Novom Zelandu

Šestoro ljudi pojavilo se danas u sudnici na Novom Zelandu pod optužbama da su nelegalno distribuirali direktni prenos napada naoružanog čovjeka na vjernike u dvije džamije prošlog mjeseca.

Sudija oblasnog suda Kristčurča Stiven Odriskol odbio je da odobri kauciju poslovnom čovjeku Filipu Arpsu i 18-godišnjem osumnjičenom koji su privedeni u pritvor u martu. Četvoro ostalih nisu u pritvoru.

Optužba za nabavku i distribuiranje neodobrenih materijala povlači kaznu do 14 godina zatvora. Planirano je da se Arps (44) pojavi na narednom ročištu putem videolinka 26. aprila.

Osamnaestogogodišnjak je osumnjičen da je dijelio živi snimak i fotografije džamije Al Nur s riječima ispod njih “meta izabrana”.

Tužilac Pip Kari usprotivio se kauciji za 18-godišnjeg osumnjičenika i kazao je da je druga tačka optužbe zbog riječi ispod fotografije dovoljan razlog za brigu.

Novozelandski državni cenzor zabranio je i emitovanje snimka napada i objavu manifesta koji je napisao Brenton Harison Tarant, koji se suočava s 50 tačaka optužbe za ubistvo i 39 tačaka za pokušaj ubistva u napadima od 15. marta, prenosi Asošiejted pres.

Related Posts