Bezbjednost Crna Gora Zaštita na internetu

Modernizacijom komunikacijskih kanala zaštiti se od sajber kriminala

Modernizacijom komunikacijskih kanala, kontrolom virtuelnog sajber svijeta i digitalne komunikacijske sredine, može se dostići visok stepen zaštite od kriminala u toj oblasti, ocijenila je ambasadorka Crne Gore pri Ujedninjenim nacijama, Milica Pejanović-Đurišić.
On je na Međunarodnoj konferenciji o vojnim komunikacijama i informacionim sistemima (ICMCIS) u Budvi, koju je organizovao Atlantski savez Crne Gore, uz podršku Instituta za bezbjednost i Ministarstva odbrane, rekla da se razvitkom tehnologije javlja potreba zaštite vojnih sistema.
Pejanović Đurišić je, ispred Atlantskog saveza Crne Gore, istakla je da je ponosna što je Crna Gora domaćin kongresa tog tipa i da je važno to što je država postala dio svih međunarodnih inicijativa od krucijalnog značaja za jačanje Alijanse.
Ona je naglasila da je rapidno ubrzana digitalizacija na globalnom nivou u potpunosti promijenila način života kod ljudi širom svijeta, kao rezultat ogromnog progresa u informaciono-komunikacionim tehnologijama.
Prema njenim riječima, IT sektor je u glavnom fokusu implementacije svih država radi uspostavljanja što bolje i snažnije komunikacije sa svim djelovima svijeta.
Pejanović Đurišić je kazala da je veliki izazov primijeniti sve inovacije u vojne sisteme odbrane.
Kako je navila, modernizacijom komunikacijskih kanala, kontrolom virtuelnog sajber svijeta i digitalne komunikacijske sredine, može se dostići visok stepen zaštite od sajber kriminala.
“Mogućnost brze razmjene informacija i ogroman pomak u integrisanju internet tehnologija podobno su tlo za sajber napade koji danas predstavljaju najveću prijetnju i baš zbog toga jedan su od glavnih ciljeva za suzbijanje i to radom na konstantnom unaprjeđenju servisa i platforma za zaštitu, ali istovremeno i veliki izazov za vojnu odbranu i bezbjednost”, istakla je Pejanović Đurišić.
Kako je navela, razvitkom tehnologije javlja se velika potreba zaštite vojnih sistema.
“To se može postići stalnim primjenjivanjem inovacija na polju mreže inženjerskih disciplina i podizanjem svijesti o visokom nivou uloge komercijalnih tehnologija današnjice i svemu onome što mogu da izazovu”, zaključila je Pejanović Đurišić.
Ministar odbrane Predrag Bošković smatra da, u eri savremenih bezbjednosnih izazova, veoma značajno kontinuirano unapređenje informaciono-komunikacionih tehnologija.
“Posebno su bitne usaglašene, koordinisane aktivnosti nosilaca zajedničkog sistema kolektivne odbrane”, kazao je on.
Osvrćući se na dvogodišnjicu od pristupanje Crne Gore Alijansi, Bošković je poručio da to državi omogućava da, u komunikaciji sa relevantnim NATO tijelima, ali i kroz bilateralnu saradnju sa saveznicima, dodatno unaprijedi odbrambeni sistem.

Related Posts