Bezbjednost Izdvojeno Svijet

Čečenska mafija špijunira i njemačku policiju!

Njemačka kancelarija za borbu protiv kriminala (BKA) upozorila je na pojačane aktivnosti pripadnika organizovanih kriminalnih bandi iz Čečenije koje, između ostalog, uključuju i špijuniranje Interventnih jedinica nemačke policije (SEK), piše Špigel pozivajući se na interne spise BKA.

Prema internim informacijama, pripadnici čečenskih bandi su se infiltrirali u kompanije za obezbjeđenje, od kojih su neke zadužene za čuvanje objekata SEK-a.

Pritom postoji opasnost da strukture organizovanog kriminala iz Sjevernog Kavkaza steknu uvid u metode rada SEK-a i ostalih specijalnih stanica policije, prenijela je Hina.

U izvještaju se, takođe, govori i o sve intenzivnijoj aktivnosti čečenskih bandi u Njemačkoj koje karakteriše “izuzetna brutalnost” u borbi za prevlast na području trgovine drogom.

Usred Berlina je 2016. izvršen atentat auto-bombom na jednog pripadnika konkurentskog kriminalnog klana iza čega, prema navodima istražitelja, stoji čečenska mafija.

“I dok je budnost javnosti usredsrijeđena na kriminalne aktivnosti klanova arapskog porijekla, čečenska mafija je u pozadini neometano širila svoje djelatnosti”, stoji u izveštaju.

Zabrinjavajuća je i povezanost kriminalno organiziranih klanova s islamističkom scenom u Njemačkoj. Tačan broj Čečena u Njemačkoj je teško utvrditi obzirom na to da su oni registrovani kao državljani Ruske Federacije.

Related Posts