Svijet Vijesti

STOLTENBERG U SAD: PUTIN JE ŽELIO MANJI NATO, ALI DOBIJA SVE JAČU ALIJANSU

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg posjetio je Vašington, kako bi sa visokim američkim zvaničnicima razgovarao o implikacijama ruskog rata u Ukrajini i pripremama za samit NATO-a u Madridu.
U Bijeloj kući, generalni sekretar se u juče sastao sa predsjednikom Džozefom Bajdenom, potpredsjednicom Kamalom Haris i savjetnikom za nacionalnu sigurnost Džejkom Salivanom. Generalni sekretar je zahvalio Sjedinjenim Državama na njihovom velikom vođstvu, kako u podršci Ukrajini, tako i podršci transatlantskoj alijansi.

“Predsjednik Putin je želio manje NATO-a i zato je napao Ukrajinu, ali dobija sve više NATO-a, sa više prisustva NATO-a u istočnom dijelu Alijanse i sa više članica”, rekao je Stoltenberg. Dvojica lidera razgovarala su o jedinstvenom odgovoru na ruski rat protiv Ukrajine, daljem jačanju odvraćanja i odbrane NATO-a i pripremama za predstojeći samit savezničkih lidera u Madridu.

Generalni sekretar se takođe sastao sa američkim sekretarom odbrane Lojdom Austinom kako bi se pozabavio podrškom Ukrajini, radom NATO-a na jačanju odvraćanja i odbrane za opasnije sigurnosno okruženje, te napretkom u podjeli tereta i odbrambenim troškovima u cijeloj Alijansi.

Na sastanku s državnim sekretarom Antonijem Blinkenom, koje se održap u srijedu, generalni sekretar je zahvalio Sjedinjenim Državama na njihovoj nezamjenjivoj ulozi u odgovoru NATO-a na rusku invaziju na Ukrajinu. Razgovarali su i o politici otvorenih vrata NATO-a. Stoltenberg je odluke Finske i Švedske da podnose zahtjev za članstvo u NATO-u opisao kao istorijske. Naglasio je da se moraju pozabaviti sigurnosnim problemima svih saveznika i rekao da je uvjeren da će pronaći jedinstven put naprijed. U tom cilju je rekao da je u bliskom kontaktu s turskim predsjednikom Tajipom Erdoganom, te čelnicima Finske i Švedske, i najavio da će narednih dana sazvati visoke zvaničnike iz sve tri zemlje u Brisel.   E.H.K.

Related Posts