Izdvojeno Vijesti

Dogovorena deportacija devetorice islamističkih terorista u BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je da će uskoro vlastima BiH biti izručeno devet bosanskohercegovačkih državljana koji su se u Siriji i Iraku borili u redovima islamističkih terorističkih grupa i tamo su zarobljeni.
Mektić je za regionalnu televiziju N1 kazao da su sve osobe, čija se deportacija očekuje, osumnjičene za terorizam te će zbog toga u BiH biti procesuirani.
– Realizacija tog projekta je u toku, radi se o osobama za kojima je BiH ranije raspisala potjernice i odredila pritvor, kazao je Mektić.
Procesuiranje kazenih djela povezanih s terorizmom u nadležnosti je Suda i Tužilaštva BiH.
Portal “Žurnal” objavio je juče da bi do petka trebalo biti izručeni Armin Ćurt, Senad Kasupović, Jasmin Keserović, Emir Ališić, Miralem Berbić, Hamza Labidi, Muharem Dunić, Emir Markota i Armin Dželko. Svi oni zarobljeni su nakon poraza tvz. Islamske države i nalaze se u logorima pod kontrolom kurdskih i američkih snaga.
Deportacija zarobljenih islamističkih terorista u matične države dio je plana američke administracije kojega je BiH prihvatila da sprovede u aprilu ove godine. Do sada je bosanskohercegovačkim vlastima iz Sirije izručen Ibro Ćufurović, kojem se pred Sudom BiH sudi zbog terorizma.
Sigurnosne agencije u BiH imaju podatke kako je tokom višegodišnjih sukoba u Siriji i Iraku poginulo barem 76 osoba porijeklom iz BiH, koje su boravile na teritoriju pod nadzorom islamističkih terorista. Uz one koji su se aktivno borili za tzv. Islamsku državu poginulo je i pet žena kao i četvoro djece.

Related Posts