Bezbjednost Izdvojeno Svijet

Hiljade ubijenih na Filipinima u policijskim akcijama protiv droge

Nezakonita i nekažnjena ubistva nastavljaju se na Filipinima i poslije tri godine rata protiv droge, dok država ne pokazuje želju da istraži akcije policije koja ih navodno izvodi, navodi Rojters.

Amnesti internešnel u izvještaju pod nazivom “Oni samo ubijaju” apeluje na Savjet Ujedinjenih nacija za ljudska prava da usvoji rezoluciju u kojoj bi pozvao na istragu na Filipinima.

U toj državi ilegalne egzekucije i policijska brutalnost, kako se navodi, postale su “opasno uobičajene”.

Glasanje Savjeta očekuje se ove sedmice, prenose agencije.

Tačan broj poginulih u ratu predśednika Rodriga Dutertea protiv droge nije moguće utvrditi, ali Rojters navodi da je ubijeno više hiljada ljudi, od kojih više od šest hiljada u operacijama u kojima su, prema tvrdnjama policije, osumnjičeni bili naoružani i opirali se hapšenju.

Vlada je više puta odbacila optužbe da je policija ubijala korisnike droge i dilere i isticala da porodice poginulih mogu da podnesu tužbe protiv policije.

Amnesti tvrdi da vlasti namjerno zataškavaju i dezinformišu javnost kako bi onemogućile da se utvrdi koji je tačan broj žrtava, među kojima je najviše siromašnih i pripadnika marginalizovanih grupa, čije porodice nemaju novca za pravnu borbu protiv policije.

Related Posts