Bezbjednost Terorizam i antiterorizam

“Daj pare, postavljene su bombe”

Nepoznate osobe prijavile su da su podmetnute bombe u 13 okružnih sudova u Moskvi. Slične dojave došle su i za više od 20 stanica metroa u Sankt Peterburgu.

“Nepoznati ljudi prijavili su jutros imejlom da su eksplozivna sredstva podmetnuta u 13 moskovskih sudova. U tim sudovima su počele evakuacije i upućene su hitne službe da provjere informacije o prijetnji bombom”, saopštila je pres služba Gradskog suda u Moskvi.

Od 28. novembra više sličnih prijetnji su dobili sudovi, škole, obdaništa i drugi objekti u glavnom gradu Rusije, uključujući Hram Hrista Spasitelja, ali su se na kraju sve prijetnje pokazale lažnim.

Kako navodi agencija Tass, anonimne prijetnje stižu iz inostranstva, po svemu sudeći najvjerovatnije iz Ukrajine, a iznuđivači su tražili da im se novac prenese u bitkoine kako ne bi izvršili svoje namjere.

I sudovi u Sankt Peterburgu primili su izvještaje o prijetnji bombom i u toku je njihova evakuacija, saopštili su gradski zvaničnici.

Takođe, u anonimnom pismu se upozorava na podmetanje bombi na 22 stanice podzemne željeznice.

Sudovi, škole i tržni centri u Sankt Peterburgu su prije dvije sedmice počeli da primaju pisma u kojima se prijeti postavljanjem bombi.

U pismima su bli zahtjevi da se 120 miliona rubalja ili 1,8 miliona dolara prebaci u bitkoinima u “digitalni novčanik”.

Svi prijetnje da su postavljene bombe su se pokazale kao lažne.

Related Posts