Bezbjednost Zaštita na internetu

Pravilo “jednog sata” za brisanje terorističkih sadržaja

Evropska komisija spremna je da zaustavi širenje onlajn terorističkih sadržaja i dezinformacija, objavio je njen predsednik Žan-Klod Junker u govoru o stanju Unije.

Komisijin predlog za zaustavljanje širenja terorističkih sadržaja na internetu uključuje pravilo “jednog sata” za uklanjanje uvredljivog materijala, kao i stroge kazne za pružaoce usluga.

Pravilo “jednog sata” znači da je toliki rok za uklanjanje uvredljivog sadržaja na zahtev nacionalnih vlasti a nepoštovanje tog roka za posljedicu može da ima kaznu u visini četiri procenta globalnog prometa provajdera u posljednjoj poslovnoj godini.

Naravno, internet platforme će moći da se žale na zahtjev za povlačenje sadržaja i, ako njihova žalba bude uspješna, sadržaj će biti obnovljen na sajtu.

“Komisija je predložila nove propise za brisanje terorističkih sadržaja sa veba u roku od sat vremena – što je kritično vrijeme tokom koga se napravi najveća šteta”, rekao je Junker.

“Moramo na koordinisaniji način da gonimo teroriste širom Unije. Teroristi ne znaju za granice. Ne možemo sebi da dozvolimo da nesvjesno postanemo saučesnici zbog nesposobnosti da saradjujemo”, istakao je predsednik EK.

Evropska komisija je, uz borbu protiv “malignih aktivnosti” za uticaj na glasačko tijelo, vlastima članica EU preporučila i da usvoje mjere za upravljanje rizicima po bezbjednost mreže i informacionih sistema pred izbore.

Related Posts