Analize

SAMARDŽIĆ O NEZADOVOLJSTVU FRONTEX-A SARADNJOM SA MUP CG: NEKOME ODGOVARA “ŠUPLJA GRANICA” NA MORU

Nekadašnji načelnik Generalštaba VCG, admiral Dragan Samardžić kaže da ga Izvještaj Brisela u kojem se oštro kritikuje nespremnost crnogorske strane na saradnju sa FRONTEX-om, nije nimalo iznenadio.

– Stanje na ‘plavoj granici’ odavno je više nego problematično, samo što takvu ocjenu MUP i Vlada nikada nijesu htjeli da prihvate. Kada vam EU dodjeli značajnu pomoć FRONTEX-a, sa ljudima na terenu i mogućnošću korištenja njihovih sredstava stacioniranih u Italiji, a vi tu pomoć (za suštinske poslove – sprječavanje orgnizovanog kriminala i krijumčarenja migranata), umjesto da objeručke prigrabite, ignorišete – znak je da nekome odgovara ‘šuplja granica’, kaže Samardžić za Antenu M.

Država treba da se stidi zbog načina na koji je upotrijebila donacije SAD i EU

Samardžić upozorava da integrisano upravljanje granicom, u praksi, ne postoji, a da se Vladi i Skupštini godinama servira lažna slika. Kao ključne krivce vidi MUP i Upravu policije.

– Strategija integrisanog upravljanja granicom je loša i neracionalna, a i kao takva je samo mrtvo slovo na papiru. Stvarno stanje na granicama, a posebno na ‘plavoj granici’ sasvim je drukcije od onog kakvo se servira javnosti i kroz godišnje izvještaje predstavlja Vladi i Skupštini. Godinama se pokušavaju integrisati resursi i napori svih državnih organa, ali svake godine stanje je sve gore, i to najviše zbog kočnica u MUP-u i UP. Svojevremeno je bilo velikih pritisaka na Generalštab VCG da sve radarske položaje na obali predamo u nadležnost MUP-a. Srećom smo se znalački tome oduprijeli i uz pomoć SAD izgradili savremeni sistem nadzora mora. Nasuprot tome MUP je dobio značajne donacije, u opremi i novčanim sredstvima od SAD, a naročito EU. Kako su iskorištena ta sredstva, zbog toga treba da se stidi država. Koji radar MUP-a na položajima Mavrian, Crni rt i Obosnik danas radi i prati situaciju na moru? Po mom saznanju nijedan. Šta je sa dva ‘nova’ patrolna čamca koji su u brodogradilištu ‘Montmontaža-Greben’ u Veloj Luci, izgrađeni od sredstava EU? Propali projekat-ostariše stojeći godinama vezani u Baru.”

FRONTEX treba da ima stolicu u Operativnom centru

Admiral u penziji podsjeća da je u Komandi Mornarice VCG izgrađen savremeni Operativni centar, u kojem je predviđena stolica za sve državne organe koji imaju nadležnost na moru i dodaje:

– Nikad se niko iz MUP-a nije pojavio, a rekao bih da ih to i ne interesuje. Sa tog mjesta treba da se prati situacija na moru i na ‘plavoj granici’, donositi odluke i efikasno djelovati. Tu treba ponuditi i stolicu predstavniku FRONTEX-a. To bi bilo odgovorno, efikasno i racionalno ponašanja države.”

Kaže da je očekivao pomak kad je Filip Adžić objedinio rukovođenje sektorom unutrašnjih poslova i odbrane, ali da se Abazovićev ministar okružio ljudima koji su kočničari rješenja problema kontrole granice.

– Nadao sam se, da će dvojno rukovođenje ministra Adžića, sektorom odbrane i unutrašnjih poslova, biti iskorišteno da se mnoge stvari integrišu i racionalno postave, ali nažalost niko se ne bavi suštinom problema niti ga to interesuje. Kada sam vidio da se okružio ljudima koji su godinama bili kočničari svega navedenog, sve mi je bilo jasno. Na sceni je goli populizam, a važne institucije države se svakim danom sve više urušavaju.”

Samardžić ističe da je saradnja sa FRONTEX-om od suštinskog značaja za Crnu Goru, prije svega za borbu protiv organizovanog kriminala i unapređenje bezbjednosti naših granica, a samim tim ispunjenje uslova iz poglavlja 24 i integraciju Crne Gore u EU.

– S obzirom na to da je novi sporazum sa FRONTEX-om počeo da se primjenjuje, to podrazumijeva angažovanje većeg broja osoblja FRONTEX-a na terenu i veći broj raznovrsnih operacija pa se očekuje da, konačno, kao država kandidat za EU pokažemo ozbiljnost i posvećenost ovom pitanju. U implementaciju sporazuma zato je neophodno uključiti stručne ljude koji će iz Sporazuma značajnog za Crnu Goru, a ništa manje i za EU, znati da iskoriste sve raspoložive benefite za državu kandidata”, zaključuje Samardžić u izjavi za Antenu M.

Related Posts