Izdvojeno

Djeca u migrantskim kampovima kažu da žele da umru

Sve je veći broj djece koja sebi nanose povrede i pokušavaju da se ubiju u kampu na grčkom ostrvu Lezbos, kažu psiholozi koji tamo rade.

Gotovo 18.000 migranata trenutno živi u kampu koje je izgrađen za samo 2.000 ljudi, navodi se u prilogu BBC-ja.

Posljednjih mjeseci raste broj izbjeglica koje stižu na egejska ostrva, a mnogi od njih su porodice koje bježe od rata.

“Kada čujete djecu od sedam-osam godina da kažu da žele umrijeti, to je nešto što sam mislila da nikada neću čuti”, kaže Angela, dječji psiholog.

U kampu Morija na Lezbosu u Grčkoj živi 7.000 djece migranata. Većina ih je pobjegla iz ratom razorenih država. Mnogi od njih su doživjeli traume.

Loši uslovi u kampu utiču na mentalno zdravlje djece, kaže Angela.

“Kada dijete doživi nešto traumatično, potrebno mu je vrijeme i mjesto da se oporavi. Morija nije mjesto na kojem se djeca mogu oporaviti. Vidite djecu predškolskog uzrasta koja udaraju glavom o zid, čupaju sebi kosu. U uzrastu od 12 do 17 godina vidimo djecu koja sebi prave posjekotine i govore kako žele da umru”.

U filmu su djeca prikazana kako uče engleski u improvizovanoj školi u kampu. Zekrija, i sam izbjeglica, uspostavio je tu školu, koju trenutno pohađa 1.000 djece, gdje imaju časove slikanja, stranih jezika i muzike.

“Niko ne želi da napusti svoju zemlju. Ovdje ima dosta djece. Oni žive u veoma lošim uslovima, a nemamo dovoljno doktora i medicinskih sestara, nemamo dovoljno hrane”, kaže Zekrija.

U filmu se vidi hitna intervencija, jer se jedan 17-godišnjak samopovrijedio.

U posljednja tri mjeseca dječji psiholog Angela imala je 20 slučajeva samopovređivanja i dva pokušaja samoubistva.

Related Posts