Analize Crna Gora Izdvojeno

Pripadnici VCG-a biće angažovani na zaštiti granice

Pripadnici Vojske Crne Gore (VCG) biće angažovani na zaštiti državne granice od ilegalnih migranata do kraja naredne godine, u cilju podrške organu uprave nadležnom za poslove policije, odlučeno je danas na sjednici Savjeta za odbranu i bezbjednost, na Cetinju.
Sjednicom je predsjedavao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, a u njenom radu su učestvovali članovi Savjeta, predsjednik Skupštine Ivan Brajović i predsjednik Vlade Duško Marković.
„Nakon razmatranja, donesena je i Odluka o učešću pripadnika VCG-a na međunarodnim vježbama. VCG će naredne godine uputiti svoje pripadnike na sedam međunarodnih vježbi“, kaže se u saopštenju.
Odluka je donijeta na osnovu preuzetih obaveza kao članice NATO, procesa pristupanja Evrospkoj uniji, regionalnih inicijativa, planova bilateralne saradnje i potreba VCG-a za određenim sadržajima obuke i vježbi, a u cilju razvoja vojnih sposobnosti tokom naredne godine.
Članovi Savjeta su se upoznali sa aktivnostima koje je Crna Gora sprovodila u suprotstavljanju hibridnim prijetnjama u ovoj godini i informacijom u vezi sajber aktivnosti koje je sprovodila u toku prošle i ove godine.
Savjet je zaključio da nadležna ministarstva treba da nastave rad na razvoju kapaciteta za zaštitu i odgovor na prijetnje i aktivnosti iz sajber i hibridnog domena, a razmotrena su i druga pitanja iz nadležnosti tog tijela.
Na sjednici Savjeta su, po pozivu, učestvovali ministri odbrane Predrag Bošković i vanjskih poslova Srđan Darmanović, kao i načelnik Generalštaba VCG Dragutin Dakić.

Related Posts