Bezbjednost Izdvojeno

Panama: U pucnjavi među zatvorenicima 12 mrtvih

U oružanom sukobu u zatvoru u Panami 12 zatvorenika je poginulo a 13 je ranjeno, rekao je pomoćnik generalnog direktora policije te zemlje.

Sukob se dogodio juče u jednom paviljonu u kaznenom centru La Hojita, 36 kilometara istočno od glavnog grada.

“Imamo 12 mrtvih zatvorenika, dvojica su prebačena u bolnicu u kritičnom stanju i još 11 je ranjeno”, rekao je policijski zvaničnik Aleksis Munjoz.

Agencija AP je javila da se okršaj dogodio u zatvorskom paviljonu gdje se nalaze zatvorenici koji pripadaju istoj lokalnoj bandi.

Vlada Paname izdala je saopštenje u kome je prvi bilans bio 11 mrtvih i 11 ranjenih, uz navode da nije bilo povrijeđenih među osobljem koje je povratilo kontrolu nad zatvorom, kao i da niko od zatvorenika nije pobjegao.

Više komada oružja uključujući pet pištolja i tri puške pronađeni su poslije sukoba, navela je vlada.

Munjoz je rekao da krijumčarenje oružja u zatvore problem koji već dugo traje i da ima mnogo načina kako oružje može da bude unijeto u zatvor.

Predsjednik Paname Laurentino Kortiso reagovao je na pucnjavu i ukazao na neophodnost osiguranja bezbjednosti u zatvorima zemlje kao i da se neće dozvoliti krijumčarenje oružja u zatvorske ustanove.

Vlada je u saopštenju navela da je otvorena istraga i da će glavni učesnici u incidentu biti prebačeni i izolovani da bi se spriječilo novo nasilje.

Panama ima oko 17.000 zatvorenika u oko 20 kaznenih ustanova, prema posljednjim zvaničnim podacima. Zatvor La Hojita je sa 3.700 zatvorenika jedan od najvećih.

Related Posts