Analize Izdvojeno

Tokom 2019. ubijeno 49 novinara, 400 u zatvorima

Prema podacima Reportera bez granica (RSF) gotovo pola od oko 400 novinara zatvorenih širom svijeta nalazi se u samo tri zemlje: Kini, Egiptu i Saudijskoj Arabiji. Od početka godine ubijeno 49 novinara širom svijeta.

Vlade u tim zemljama povećale su pritisak na ljude koji rade u medijima, rekao je danas portparol odbora RSF-a Majkl Rediske uoči objavljivanja njihovog godišnjeg izvještaja o medijskim slobodama u Berlinu.

Prema RSF-u 120 novinara nalazi se samo u zatvorima u Kini. Više od 40 odsto njih su novinari amateri koji, uprkos pojačanoj cenzuri, nastoje da šire nezavisne informacije putem društvenih mreža.

Većina novinara zatvorenih 2019. pripadaju muslimanskoj ujgurskoj manjini.

Najmanje 49 novinara i drugih medijskih profesionalaca ubijeno je širom svijeta zbog svojeg rada od početka godine – više od polovine u Siriji, Meksiku, Afganistanu, Pakistanu i Somaliji.

Znatno manje medijskih djelatnika ubijeno je u oružanim sukobima nego prethodnih godina, objavio je RSF.

“Zemlja u kojoj nema rata, poput Meksika, jednako je opasna za novinare danas kao i ratom pogođena Sirija”, rekao je Rediske.

U istom razdoblju 2018. bilo je 86 žrtava. RSF je upoređivao razdoblja od početka godine do 1. decembra.

Zemlja u kojoj je najviše ubijenih novinara je Sirija, gdje je ubijeno 10 medijskih profesionalaca, a u Meksiku je ubijeno 10, Afganistanu pet, Pakistanu četiri i Somaliji tri.

RSF je rekao da je u zatvoru trenutno 389 medijskih profesionalaca, 12 odsto više nego prošlih godina.

M P

Related Posts