Analize Izdvojeno Svijet Terorizam i antiterorizam

Njemačka u posljednje tri godine spriječila devet terorističkih napada

Njemačke sigurnosne službe su od terorističkog napada na berlinski božićni sajam prije tri godine spriječile devet konkretnih pokušaja terorističkih napada u zemlji, javlja dnevnik Welt am Sonntag pozivajući se na podatke Saveznog ureda za borbu protiv kriminala (BKA)

‘Trend pokazuje pripremu napada jednostavnim sredstvima. Vatreno oružje trenutno pri pripremi terorističkih napada ne igra veliku ulogu’, rekao je Sven Kurenbach iz BKA za Welt am Sonntag.

On je objasnio kako je islamistička scena postala aktivnija nakon smrti vođe Islamske države El Bagdadija u oktobru. Samo u novembru su u Offenbachu i Berlinu uhapšena dvojica potencijalnih terorista kojima se pripisuje priprema napada. Istrage u ovim slučajevima još traju.

Irene Mihalic, zastupnica stranke Zeleni, koja je unutar zastupničkog kruga zadužena za unutršnjopolitička pitanja, je u razgovoru za isti dnevnik kritikovala pomanjkanje saradnje bezbjednosnih službi pojedinih saveznih zemalja.

U subotu je zbog sumnjivog ponašanje dvojice Sirijaca, pripadnika salafističke scene, evakuisan božićni sajam u Berlinu koji je i prije tri godine bio cilj terorističkog napada. Uhapšeni su u međuvremenu pušteni.

Related Posts