Bezbjednost Crna Gora Vijesti

Vojnici dostojno predstavljali Crnu Goru u Letoniji i Africi

Pripadnici Vojske Crne Gore (VCG) u misijama u Letoniji i Africi dostojno su predstavljali državu i uniformu koju nose, kazao je zamjenik načelnika Generalštaba Svetozar Brajković.

Iz Ministarstva odbrane objasnili su da je riječ je o NATO Pojačanom isturenom priustvu (efP) u Letoniji, Misiji Ujedinjenih nacija za referendum u Zapadnoj Sahari (MINURSO) i operaciji EU NAVFOR Atalanta u Somaliji.

Brajković je ocijenio da su crnogorski vojnici stekli značajno iskustvo, kroz izazove jedinstvene za svaku misiju.

„Vojnici Crne Gore na zadacima i misijama u Letoniji i Africi dostojno su predstavljali državu i uniformu koju nose“, kazao je Brajković na svečanom dočeku pripadnika vojske koji su se vratili sa tri inostrane aktivnosti.

Kako je naveo, u Zapadnoj Sahari, iako je bezbjednosna situacija stabilna, opasnost su tropske bolesti i negostoljubiva priroda.

„Takođe, nije lako biti u operaciji Atalanta, mjesecima na otvorenom moru. U Letoniji ste konstantno imali aktivnosti i obuke. Ipak, kada sve stavite na tas, dobili ste ogromno iskustvo“, naglasio je Brajković.

On je istakao da su aktivnosti vojnika u tim zemljama praćene i da nije bilo problema tokom njihovog boravka.

Major Novak Komatina, koji se vratio iz misije MINURSO, uporedio je iskustvo iz Zapade Sahare s ranijim boravkom u misiji u Avganistanu.

„U Avganistanu smo imali stalne aktivnosti, često pod oružjem. Ipak, MINURSO je psihički zahtjevniji, iako ne nosimo naoružanje. Konstantna opasnost od zmija otrovnica, škoprion. Noćne patrole kroz pustinju su izazov, ali i životno iskustvo koje stvarno vrijedi“, rekao je Komatina.

Poručnik fregate Anes Drešković kazao je da boravak u operaciji EU NAVFOR Atalanta ima ogromnu vrijednost za vojnika.

„Biti na otvorenom moru je specifično. Često je ljudima potrebno vremena da se naviknu, ali ja sam već angažovan na brodu tako da nijesam imao problema. Zadovoljan sam kako je sve prošlo“, rekao je Drešković.

Poručnik Slavoljub Krstonijević naglasio je da on i kolege koje su bile u Letoniji nose ogromno iskustvo i prijateljstva s kolegama iz drugih nacija.

Kako je naveo, odazivali su se na sve aktivnosti i pokazali šta znači biti crnogorski vojnik.

Krstonijević je kazao da su sve realizovali bez problema, kako se očekivalo od njih.

„Osim prijateljstava, mogli smo da vidimo taktike i procedure stranih kolega, ne samo inženjeraca, već i drugih rodova s kojima smo sarađivali“, zaključio je Krstonijević.

Related Posts