Bezbjednost Izdvojeno Svijet

Iran optužio SAD za pomoć terorizmu

Iran je saopštio da su Sjedinjene Države iskazale “pomoć terorizmu”, s obzirom na to da su izvele vazdušne napade u Iraku na proiranske snage koje su se borile protiv džihadističke Islamske države (IS).

“Tim napadima Amerika je pokazala čvrstu pomoć terorizmu, kao i prezir prema nezavisnosti i suverenitetu drugih zemalja te zbog toga ilegalnog čina mora snositi posljedice”, rekao je portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Abas Musavi.

“Ovi napadi ponovni su dokaz lažnih tvrdnji Sjedinjenih Država, koje su ciljale položaje onih snaga koje su godinama zadavale teške udare teroristima IS-a”, rekao je iranski portparol, dodavši da je prisutnost stranih snaga u regiji “uzrok nesigurnosti i napetosti”. Dodao je kako smatra da “Amerika mora prekinuti okupaciju”.

Američka vojska bombardovala je uporišta proiranske frakcije u Iraku i pritom ubila 19 boraca, dva dana nakon raketnog napada u kojem je prvi put ubijen Amerikanac, a odmazdu je izvela i u Siriji te najavila dodatne akcije, objavile su agencije.

Ukupno je najmanje 25 iračkih boraca ubijeno na iračko-sirijskoj granici u američkom napadu odmazde na proiransku frakciju, što je izazvalo bijes u Iraku.

Vojni portparol iračkog premijera u ostavci Abdel Abdela Mahdija osudio je “povredu iračkog suvereniteta”.

Pred sve većim brojem napada koji ciljaju njihove interese u Iraku – za koje Iran nije preuzeo odgovornost ali Washington smatra da su djelo proiranskih frakcija – SAD su nedavno obećale “čvrst odgovor”, prenosi Hina.

Related Posts