Bezbjednost Izdvojeno Terorizam i antiterorizam

Ubijen visokorangirani iranski general Kasem Solejmani

Bijela kuća saopštila je da je predsjednik SAD Donald Tramp naredio vazdušni napad u kom je u ranim jutarnjim satima u Bagdadu ubijen visokorangirani iranski general Kasem Solejmani.

Solejmani, koji je vodio iranske vojne operacije u Iraku i Siriji, poginuo je dok su ga lokalni saveznici vozili sa aerodroma u Bagdadu.

U napadu je ubijen i bliski Solejmanijev saradnik i zamjenik šefa PMU-a, Abu Mahdi al-Muhandes, prenosi B92.

U saopštenju Pentagona navodi se da je Sulejmani aktivno razvijao planove za napad na američke diplomate i pripadnike službi u Iraku i širom regiona.

“Ovaj udar imao je za cilj da odvrati iranske planove napada. SAD nastaviće da preduzimaju sve neophodne mere kako bi zaštitile naš narod i naše interese, gdje god da se nalaze širom svijeta”, navodi se u saopštenju Pentagona.

Ko je bio general Kasem Solejmani

Od 1998. general Solejmani vodio je iransku elitnu jedinicu Iranske islamske revolucionarne garde (IRGC) koja se bavi tajnim operacijama u inostranstvu, prenosi Indeks.

Sjedinjene Američke Države smatraju IRGC terorističkom organizacijom koja je odgovorna za smrt stotina američkih ili njima savezničkih vojnika i zvaničnika. Pentagon vjeruje kako je Solejmani posljednjih mjeseci učestvovao u organizaciji višebrojnih napada na koalicione baze u Iraku, uključujući i onaj 27. decembra u kojem je poginulo američko i iračko osoblje, piše CNN.

Solejmani je važio za bliskog saradnika iranskog vjerskog vođe, ajatolaha Alija Hamneija i smatran je za mogućeg budućeg iranskog lidera, prenosi RTS.

Njujorker je za generala Sulejmanija, svojevremeno, pisao da kontroliše čitav niz iranskih proksi operacija po Bliskom istoku – od Hezbolaha u Libanu, šiitskih milicija u Iraku do kurdskih snaga u Siriji.

Borba protiv ISIL-a

Iako je za Amerikance Solejmani bio ključni protivnik njihovih saveznika, bitno je spomenuti koju su ulogu imali on i Iran u borbi protiv ISIL-a.

Dok su se američke snage i lokalni saveznici borili protiv ISIL-a u Siriji i u Iraku, iranske snage gurale su ih natrag u Irak. Solejmani je često vodio tu borbu na frontu. Dodatno, Solejmanijeva jedinica savjetovala je snage odane predsjedniku Asadu i naoružala hiljade šiita, a u Iraku je podržala šiitske paravojne snage koje su pomagale u borbi protiv ISIL-a, piše BBC.

Nakon učešća u borbi protiv Islamske države, general Solejmani postao je slavna i poštovana osoba u Iranu.

Abu Mahdi al-Muhandis

Abu Mahdi al-Muhandis bio je zamjenik vođe Iračkih narodnih mobilizacionih snaga (PMF). PMF je šiitska paravojna snaga koja se sastoji od bivše policije bliske s Iranom.

Prema iračkom zakonu iz 2016. godine, PMF je kategorizovan kao nezavisna vojna sila koja odgovara direktno premijeru.

Related Posts