Bezbjednost Izdvojeno Svijet

Iranska TV tvrdi: U napadu ubijeno 80 američkih terorista”

Iranska državna televizija objavila je da je najmanje 80 “američkih terorista” ubijeno u iranskom napadu na američke ciljeve u dvije baze u Iraku.

Pozivajući se na neimenovani visok izvor u Revolucionalnoj gardi, Iran je naveo da u domašaju ima 100 drugih ciljeva u regionu ako Vašington preduzme mjere odmazde, prenosi Rojters.

Televizija tvrdi da američki predsjednik pokušava da umanji štetu od iranskih raketnih napada na američke ciljeve u Iraku tvitovima da je “sve u redu”.

Takođe se navodi da su američki helikopteri i vojna oprema “teško oštećeni”, a da nijedna iranska raketa nije presretnuta.

Kako je saopštila iračka vojska, Iran je ispalio 22 projektila na baze u kojima su američki vojnici u Iraku.

“Ukupno, u razmaku od pola sata, 22 rakete pale su na dvije iračke baze: Ain al-Asad, na zapadu, i Erbil, na sjeveru, gdje su smješteni strani vojnici, uglavnom Amerikanci” rekla je iračka vojska.

Ti napadi koji, po iračkoj vojsci nijesu izazvali žrtve među Iračanima, prvi su odgovor Teherana na ubistvo generala – arhitekte vojne strategije Irana na Bliskom Istoku.

Tramp je poslije napada na Tviteru naveo da je sve u redu, dok američke televizijske mreže navode da u napadu nije bilo američkih žrtava.

Iranska Revolucionarna garda, koja je preuzela odgovornost za napad, navela je da su napadi na baze “osveta za ubistvo komandanta jedinice Kuds Kasima Sulejmanija”.

M P

Related Posts