Bezbjednost Izdvojeno Svijet

Iranska TV tvrdi: U napadu ubijeno 80 američkih terorista”

Iranska državna televizija objavila je da je najmanje 80 “američkih terorista” ubijeno u iranskom napadu na američke ciljeve u dvije baze u Iraku.

Pozivajući se na neimenovani visok izvor u Revolucionalnoj gardi, Iran je naveo da u domašaju ima 100 drugih ciljeva u regionu ako Vašington preduzme mjere odmazde, prenosi Rojters.

Televizija tvrdi da američki predsjednik pokušava da umanji štetu od iranskih raketnih napada na američke ciljeve u Iraku tvitovima da je “sve u redu”.

Takođe se navodi da su američki helikopteri i vojna oprema “teško oštećeni”, a da nijedna iranska raketa nije presretnuta.

Kako je saopštila iračka vojska, Iran je ispalio 22 projektila na baze u kojima su američki vojnici u Iraku.

“Ukupno, u razmaku od pola sata, 22 rakete pale su na dvije iračke baze: Ain al-Asad, na zapadu, i Erbil, na sjeveru, gdje su smješteni strani vojnici, uglavnom Amerikanci” rekla je iračka vojska.

Ti napadi koji, po iračkoj vojsci nijesu izazvali žrtve među Iračanima, prvi su odgovor Teherana na ubistvo generala – arhitekte vojne strategije Irana na Bliskom Istoku.

Tramp je poslije napada na Tviteru naveo da je sve u redu, dok američke televizijske mreže navode da u napadu nije bilo američkih žrtava.

Iranska Revolucionarna garda, koja je preuzela odgovornost za napad, navela je da su napadi na baze “osveta za ubistvo komandanta jedinice Kuds Kasima Sulejmanija”.

Related Posts