Analize Izdvojeno Terorizam i antiterorizam

Preokret u slučaju pada ukrajinskog aviona

Ukrajinska ambasada u Iranu pojasnila je saopštenje objavljeno ranije jutros, a u kojem su naveli da je kao razlog pada otklonjena mogućnost terorističkog napada ili udara rakete.

U novom saopštenju kažu da se razlozi zbog kojih se srušio Boeing 737 Ukraine International Airlinesa sa 176 putnika i članova posade još uvijek istražuju. Dodaju i kako ranije objavljene informacije o padu aviona nisu bile službene.

Podsjetimo, u ranijoj objavi na službenoj internetskoj stranici ukrajinska ambasada je tvrdila da se avion srušio zbog kvara na motoru te da nije riječ o terorizmu.

Dvije crne kutije pronađene su na mjestu pada aviona, objavila je državna iranska televizija. Međutim, kako je izjavio čelnik iranske organizacije civilnog vazduhoplovstva Ali Abedzadeh, crne kutije neće biti predate proizvođaču aviona Boeingu.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Vadim Pristaiko rekao je da su u ukrajinskom avionu koji se srušio ubrzo nakon polijetanja iz Teherana poginula 82 Iranaca i 63 Kanađana. U njemu je bilo i 11 Ukrajinaca, među kojima devet članova posade, zatim deset putnika iz Švedske, čeiri iz Avganistana, troje iz Njemačke i troje iz Velike Britanije, objavio je Pristaiko.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da se utvrđuju sve okolnosti nesreće.

Srušeni ukrajinski avion letio je iz Teherana prema Kijevu.

Portparol Boeinga rekao je da kompanija prikuplja informacije o padu aviona u Iranu. Boeing 737 bio je nov i dva dana prije nesreće prošao je zadnju tehničku kontrolu, objavila je ukrajinska vazduhoplovna kompanija UIA.

“Avion je proizveden 2016., kompanija ga je preuzela direktno iz fabrike.Prošao je zadnje redovno tehničko održavanje 6. januara 2020.”, objavio je Ukraine International Airlines (UIA) na Facebooku, dodajući da je kompanija odlučila suspendovati letove do Teherana do daljnjeg.

“To je bio jedan od naših najboljih aviona s izvrsnom i jako sigurnom posadom”, rekao je predsjednik te privatne kompanije, Ievguen Dihn, najveće u zemlji.

Related Posts