Bezbjednost Izdvojeno

Osveta za ubistvo Sulejmanija, ispaljene rakete na američku vojnu bazu u Iraku

Iranski balistički projektili pogodili su baze u Iraku u kojima su bili i američki vojnici. Na Irbil i Ajs el Asad palo najmanje 15 raketa Fateh. Amerikanci tvrde da među njihovim vojnicima nema žrtava.Tramp je na Twiteru napisao; “Sve je u redu”. Nakon ovog napada ciejna nafte porasla je skoro pet odsto, javljaju agencije.

Američka vojska potvrdila je da je Iran ispalio projektile na vazduhoplovnu vojnu bazu u Iraku u kojoj se nalaze američki vojnici. Informaciju o napadu potvrdila je i iranska Islamska revolucionarna garda, piše CNN.

Iranski državni mediji javljaju da je napad pokrenula Islamska revolucionarna garda i otvoreno tvrde da je riječ o osvetničkoj operaciji kojom odgovaraju na američki atentat na njihovog generala Kasema Sulejmanija, pišu mediji.

“Islamska revolucionarna garda je objavila da je više projektila lansirano prema iračkoj vazdušnoj bazi Ain-Asad, u kojoj su stacionarne američke trupe. Riječ je o osvetničkoj operaciji za ubistvo generala Revolucionarne garde Kasema Sulejmanija. Akcija se zove ‘Mučenik Sulejmani’, a napad je lansirala zračna divizija Revolucionarne garde”, rečeno je na iranskoj državnoj televiziji, kako je citira agencija Associated Press.

Iranske rakete koje su pogodile dijelove baze Ajn el Asad u kojima se ne nalaze Amerikanci, javlja CNN pozivajući se na izvore u Pentagonu. I ostale američke televizijske mreže navode da u napadu nije bilo američkih žrtava. Takođe, nema jasnih informacija o mogućim žrtvama među Iračanima.

“Sve je u redu”, napisao je američki predsjednik Donald Tramp poslije iranskog napada na baze u Iraku.

“Rakete su lansirane iz Irana na dvije vojne baze u Iraku. U toku su procjene štete i žrtava. Za sada je sve dobro! Imamo daleko najmoćniju i najopremljeniju vojsku na svijetu! Obratiću se naciji ujutro”, napisao je Tramp.

Sa druge strane, oglasili su se iranski ministar spoljnih poslova Zarif koji je naveo da je Iran preduzeo i okončao proporcionalne mjere u samoodbrani u skladu sa članom 51 Povelje UN a na baze odakle je pokrenut “kukavički napad” protiv iranskih državljana.

“Ne želimo eskalaciju ili rat, ali ćemo se braniti protiv agresije”, napisao je Zarif na Tviteru.

Iran je, kako je BBC naveo, saopštio da je napad odmazda za ubistvo generala Kasim Sulejmana.

“Sada kada su shvatili našu moć vreme je da SAD povuku svoje snage sa Bliskog istoka”, rekao je načelnik generalštaba iranske vojske Mohamed Bakeri, prenosi Rojters.

Cijene nafte na berzama skočile su za skoro pet odsto odmah poslije prvih vijesti o iranskom raketnom napadu na baze u Iraku, javlja AFP.

Related Posts