Bezbjednost Izdvojeno Terorizam i antiterorizam

U Saudijskoj Arabiji uhapšen „najopasniji terorista u regiji“

Saudijske vlasti su uhapsile muškarca koji je pucao na pripadnike zaštitarskih snaga u gradu Katifu, na istoku, gdje su šiiti većina, objavila je državna televizija, u prilikama regionalnih napetosti nakon ubistva iranskog generala.

Državna televizija Al Ekhbariya rekla je da je uhapšeni Hussein al Ammar “najopasniji terorista za kojim se traga” u regiji. Optužen je za napad vatrenim oružjem i za krađu, navodi Al Ekhbariya.

Svjedok je potvrdio da se čula “intenzivna pucnjava” u sektorima Katifa tokom operacije Ammarova hapšenja. Zasad nije jasno ima li ranjenih.

Hapšenje se dogodilo u prilikama snažne regionalne napetosti.

Po riječima američkih čelnika, u Saudijskoj Arabiji postoji “povećan rizik” od napada nakon ubistva moćnog iranskog generala Kasema Solejmanija u Bagdadu u petak. Solejmani je tvorac strategije iranskog uticaja na Bliskom istoku. Iransko stanovništvo je većinom šiitsko, za razliku od saudijskog koje je sunitsko.

Katif je u Istočnoj pokrajini bogatoj naftom koja je više puta bila poprište nereda nakon 2011., kada je zahvatio snažan protestni pokret u okviru Arapskog proljeća.

U toj pokrajini živi većina saudijskih šiita koji se redono žale na progone i na marginalizaciju.

Related Posts