Analize Izdvojeno

Koje su namoćnije države svijeta?

U roku od godinu dana ne može se mnogo toga promijeniti u svjetskom poretku, pa su neke od zemalja koje su prošle godine bile na vrhu liste najmoćnijih tu i ostale. Tako su na vrhu liste najmoćnijih država svijeta i u 2020. godini ostale Sjedinjene Američke Države SAD. Slijedi ih Rusija, a na trećem mjestu je Kina.
Lista je napravljena na osnovu uticaja država, kao i njihove političke, ekonomske i vojne moći. Popis od 80 najmoćnijih država na svijetu zasniva se na odgovorima 21.000 ljudi, a napravila ga je medijska kompanija US News and World Report, piše Insider.
Hrvatska, Srbija i Slovenija na popisu
Na popisu od 80 zemalja našle su se i Srbija, Hrvatska i Slovenija, a Crne Gore nema na spisku.
Od zemalja bivše Jugoslavije, najbolje je plasirana Srbija. Srbija je zauzela 44. mjesto, za razliku od prošlogodišnjeg, 52. mjesta, a opisana je kao “mala država u centru jugoistočne Evrope, s bogatom ratnom istorijom još od vremena srednjeg vijeka. Savremena Srbija oslikava kontradikciju moderne Evrope – kulturno je bogata, ekonomski razvijena, ali je i dalje vođena regionalnim suparništvom i etničkom tenzijom.”
Što se tiče Hrvatske, ona se našla na 67. mjestu, što je bolja pozicija u odnosu na prošlogodišnje 75. mjesto. O njoj US News piše sljedeće: “Hrvatska je nastala na raskršću velikih istorijskih kretanja s istoka i zapada. Političke promjene su jedinstveno uobličile njene današnje granice, koje obilaze oko Bosne i Hercegovine i protežu se uz Jadransko more do Italije. Njeno zapanjujuće priobalje lagano se preliva prema Alpama, a nastavljajući na sjeverozapad, do plodnih ravnica oko Dunava.”
Slovenija se nalazi pri kraju liste, na 73. mjestu, a ove zemlje zauzele su prvih 25 pozicija.
25. Egipat
24. Brazil
23. Norveška
22. Singapur
21. Nizozemska
20. Švedska
19. Španija
18. Katar
17. Italija
16. Turska
15. Australija
14. Indija
13. Švajcarska
12. Kanada
11. Ujedinjeni Arapski Emirati
10. Saudijska Arabija
9. Južna Koreja
8. Izrael
7. Japan
6. Francuska
5. Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske
4. Njemačka
3. Kina
2. Rusija
1. SAD

Related Posts